Immunitás igazolása a telefonunkon: blokklánc segíthetné a gazdaság újraindítását

A legtöbb ország vezetősége már gőzerővel azon dolgozik, hogy hogyan kezdhetnének bele a gazdaság újraindításába, azonban a koronavírus második hullámának veszélye nagyban korlátozza mozgásterüket. Most ebben segíthetne egy blokklánc kezdeményezés, amely egy digitális egészségügyi kiskönyv segítségével igazolná az immunitás státuszát.

A munka újraindítása immunitás igazolásának segítségével

Már most láthatjuk a koronavírus okozta gazdasági következményeket: leállt a termelés számos gyárban, vállalkozások ezrei zárták be kapuikat, és rengetegen vesztették el állásukat is. A gazdaság mihamarabbi újraindítása egyértelmű prioritás. Ám amíg a fertőzések száma növekedik, ez szinte elképzelhetetlen, és még csökkenő betegszámnál is problémás dolog: a vírus egy második hulláma több országban felvetette a fejét hasonló döntések után.

Erre a kérdésre szeretne most megoldással szolgálni egy blokkláncon alapuló projekt, amely az Oracle és a Vottun közös kezdeményezéseként jött létre. Egy olyan digitális egészségügyi kiskönyvként vagy „egészségügyi útlevélként” működő rendszert szeretnének létrehozni, ahol az emberek az immunitási státuszukat (azaz hogy védettek-e már a betegség ellen) tudnák igazolni telefonjuk segítségével. Maga a rendszer nem bonyolult: a státusz állapota a blokkláncon megmásíthatatlanul lenne elraktározva. A leolvasás és az immunitás igazolása QR-kód használatával történne meg.

Ezzel a megoldással szépen fokozatosan vissza lehetne engedni az embereket a munkába. Az ugyanis, aki már megszerezte az immunitást, már nincs veszélyeztetve, és a megfelelő időszak eltelte után már másokra sincs veszéllyel. Ezzel a fokozatos visszaengedéssel számos vállalkozás tudna újból megnyitni – sokat akár a teljes csődtől is meg lehetne ezzel menteni.

Immunitás igazolása a telefonunkon: blokklánc segíthetné a gazdaság újraindítását

Az igazoltatás kérdése

Azért nem mindenki fogadta kirobbanó örömmel a hírt: sokan kifejezetten problematikusnak tartják a kezdeményezést. Sőt, olyanok is voltak, akik addig mentek, hogy a rendszert a német katonák igazoltatásához hasonlították. Bár a helyzet azért itt sokban más, azt el kell ismerni, hogy az immunitáshoz kapcsolt engedélyezés könnyen diszkriminációhoz vezetne. Az adatok más célokra való felhasználás szintén egy problémás és megosztó kérdés lehet, hiszen a rendszer azzal járna, hogy személyes egészségügyi adataink kerülnének fel a blokkláncra.

A megosztó véleményeken kívül még a kivitelezés is problémákba futhat. A rendszer kiépítéséhez ugyanis a legtöbb országban nincs meg az infrastruktúra. A széleskörű, effektív tesztelés hiányáról meg már ne is beszéljünk. Ez képezné a rendszer alapját, ez azonban a világon mindössze néhány országban elérhető realitás.