India blokkolná a kriptotőzsdék IP-címeit

Az indiai Business Today portál bennfentes információkra hivatkozva írta hétfőn, hogy az indiai kormány a kriptovaluta tőzsdék és a kriptográfia kereskedelmet lehetővé tevő vállalatok internet-protokoll (IP) címének blokkolását fontolgatja. Az országból az elmúlt hónapokban sorra ellentmondásos hírek érkeztek a kriptovaluták tervezett jogi státuszát illetően.

A kormány 2021-ben kívánja bevezetni a hivatalos digitális valuta törvényét, amely elméletben megtiltaná a kriptovaluták használatát, de hogy pontosan milyen fokú tiltás és kikre vonatkozna, az még mindig nem derült ki.

Az indiai politikai döntéshozók és tisztviselők előszeretettel adnak ellentétes nyilatkozatokat a kriptovaluták szabályozását illetően. Március elején a kormány egyik legfőbb tisztviselője azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a világ egyik legszigorúbb kriptovaluta szabályozási törvényét készítik elő. A meg nem nevezett tisztviselő olvasatában a javasolt törvényjavaslat komplett megtiltaná a digitális eszköz kereskedelmet, bányászatot, illetve azok birtoklását vagy transzferját. A tulajdonosai hat hónapos türelmi időt kapnának a digitális eszközeik eladására, máskülönben súlyos pénzbüntetéseket kapnak.

A tisztviselő ugyanakkor azt is kihangsúlyozta, hogy bár a kormány a kriptográfia eszközök betiltását fontolgatja, de ez nem jelenti azt, hogy gátat szab a blokklánc technológia terjedésének. A tisztviselő nagyon magas esélyt lát rá, hogy elfogadják a drákói törvényt és ezzel India lehet az első nagyhatalom, ami egy az egyben kriminalizálná a kriptovalutákat.

Nirmala Sitharaman indiai pénzügyminiszter a névtelen tisztviselővel készült cikkre reagálva és a befektetők megnyugtatása érdekében az India Today portálnak így nyilatkozott az ügyről:

“Az oldalunkról egyértelmű, hogy nem zárunk el minden opciót. Nyitva hagyunk bizonyos ablakokat azoknak, akik kísérletezni szeretnének a blokkláncon, bitcoinnal vagy kriptovalutákkal.”

Mire megy India a tiltással?

India esetleges drákói szigora a kriptovalutákra könnyen egy újabb blamázzsal felérő intézkedésbe torkollhat. India például blokkolja a pornóoldalak és számos kínai alkalmazás IP-címét, de ez semmit nem ér a virtuális magánhálózatok (VPN) korában.

A szakértők véleménye szerint az IP-cím blokkolással csak korlátozott sikereket fognak elérni, ahogy a kriptovaluták kriminalizációja se fog egyetlen digitális eszköz befektetőt arra ösztökélni, hogy eladja eszközeit, különösen ha figyelembe veszik az indiai rúpia minden, de nem robusztus hosszú távú teljesítményét.

Egy szakértő megjegyzi:

„Különböző útvonalak – például VPN-ek, peer-to-peer kereskedelem, kriptovaluták vásárlása / eladása készpénzzel, valamint Indián kívüli tárcák használata kriptók tárolására és transzferjára, illetve az engedélyezett 250,000 dolláros külföldi befektetési korláton belül lehet továbbra is kriptovalutákat vásárlására – maradnak kiskapuk”

India jegybank elnöke egy digitális rúpia bevezetését is fontolgatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.