Totális kriptopénz tiltást tervez India, csak a digitális rúpia marad

Egy a közösségi médián keringő törvénytervezet szerint totális kriptopénz tiltást vezethet be India.

A nem megerősített Scribd dokumentum szerint, amit a technológiai ügyvéd Varun Sethi töltött fel, egy ‘Kriptopénz tiltás és a digitális pénzek szabályozása’ címet viselő törvénytervezet. Hitelességét nehéz megállapítani és ha még az is, akkor a 2019-es monszun ülésszezonban már nem kerülhet megszavazásra a parlamentben, véli egy indiai kriptoszakértő.

A 18 oldalas dokumentum a kriptopénzeket is definiálja, amik “bármilyen információ vagy kód vagy szám vagy token ami nem része a Hivatalos Digitális Pénznek, amit kriptográfiai vagy attól eltérő módokon generálnak és az érték digitális reprezentációját jelenti.”

A definíció szerint az ilyen kriptopénzekkel tőzsdéken kereskednek, vagy értékőrzőként, pénzügyi tranzakciók és befektetési projektek során használják .

A törvénytervezet egy digitális rúpia bevezetését is említi, ami egy az indiai központi bank (Reserve Bank of India – RBI) által digitálisan kibocsátott hivatalos fizetőeszköz lenne mialatt minden más kriptopénzt kategorikusan betiltana a kormány.

A dokumentumban ez áll:

“Senki sem bányászhat, generálhat, tárolhat, adhat el, válthat be, transzferálhat vagy adhat át kriptopénzt India területén.”

A tiltás az elosztott főkönyvi technológia fizetőeszköz aspektusát tiltja és nem vonatkozik a technológiához kapcsolódó más területekre, különösen a kutatási és oktatási célt szolgáló használatára a blokkláncoknak.

Szintén nem vonatkozik azon blokklánc megoldásokra, amik a kriptopénzeket nem mint fizetőeszköz hasznosítják.

A törvénytervezet a szabályok megszegését is taglalja és a digitális rúpia helyett alternatív kriptopénzt használók pénzbírságra vagy akár 10 év letöltendő szabadságvesztésre számíthatnak.

Az indiai központi bank korábban már bejelentette, blokklánc platformot fejleszt a pénzügyi utalások tanulmányozása érdekében. Az év elején azonban kiderült, felfüggesztette törekvéseit, különösen, ami a saját digitális pénz kibocsátását illeti.

India és Narendra Modi miniszterelnök különösen ellenséges a kriptovalutákkal szemben. A Facebook múlt hónapban bejelentett Libra kriptopénze sem nyert eddig jóváhagyást az országban, sőt bevezetése az országban teljes egészében elmaradhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük