India és Srí Lanka sokkal inkább ki vannak téve a kibertámadásoknak

A Microsoft nemrég tette közzé éves biztonsági jelentését, amely a világ legutóbbi kiberbiztonsági támadásait taglalja.

A kiadványban a vállalat szakértői megjegyzik, hogy India és Srí Lanka ötször inkább ki vannak téve a kriptobányászattal kapcsolatos támadásoknak a világ többi részéhez képest, még úgy is, hogy a 2018-2019-es évekhez viszonyítva 34%-kal kevesebb ilyen eset történt.

Egy kriptobányászati támadás során a támadó kártékony szoftvert juttat a felhasználó gépébe, majd annak számítási teljesítményét használja fel kriptopénzek bányászatára. A hack ebből kifolyólag a teljesítmény csökkenését és a fenntartási költségek megnövekedését okozza. Mivel a vírust nem könnyű felfedezni, a támadó potenciálisan még nagyobb kárt is okozhat.

„A kriptopénzek értékének legutóbbi fluktuációja és a kriptopénzek generálásának megnövekedett ideje azt okozták, hogy a támadók újra a törekvéseikre összpontosítanak, folytatják a kevés számítástechnikai ismeretekkel rendelkező piacok kihasználását” – mondta Keshav Dhakad, a Microsoft India tanácsadó-helyettese.”

A kriptobányászati támadásokon túl India a zsarolóvírusok tekintetében is a leginkább kitettnek számít az APEC-országok között – derült ki a Micorosoft jelentéséből.

„A rosszindulatú szoftverek magas fokú előfordulása a licenc nélküli vagy kalózszoftverek széles körben történő felhasználásának az oka, valamint azon weboldalak burjánzásának, amelyek illegális módon kínálnak ingyenes szoftvereket vagy tartalmakat”

– mondta Mr. Dhakad.

Hagyomány a kalózszoftver

A Microsoft főleg az ingyenes tartalomstreamingelő weboldalak, a kalóz- és ingyenes szoftverek, valamint a fogyasztói réteg kellő tudatosságának hiányát látja a nem túl fényes indiai IT-helyzet mögött. Shikhil Sharma, India egyik legnagyobb kiberbiztonsági cégének vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta:

„Egy átlagos indiai internethasználó valamivel kevésbé tudatos a biztonság és adatvédelem kérdéseiben, mint nyugati társai. Ez abból a többéves szokásból ered, amely során mindenki „ingyenes alternatívákat” keresett a szoftverek – beleértve az antivírus- és malwarevédelmi megoldások terén. Ez még inkább fájhat a kriptopénzekkel rendelkező felhasználóknak. Indiában egyre elterjedtebbek a kriptocsalások, ahogy a hackerek egyre inkább felismerik az ország IT-biztonságának lehetőségeit. Minden csak a biztonság réteges megközelítéséről szól, az indiaik pedig kevesebb réteggel rendelkeznek, mint mások”.

Forrás: Crypto Briefing

Kapcsolódó: