India betiltaná a bitcoint – és nem is első alkalommal

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az Economic Times jelentése szerint Indiában a pénzügyminisztérium újra felvette a harcot a bitcoinnal: most megint a kriptopénz teljes betiltását szeretnék elérni az országban. A javaslat nem az első alkalom, hogy az indiai vezetőség drasztikus lépésekre akarja magát elszánni a bitcoinnal kapcsolatban.

A részletek még nem tiszták, az üzenet azonban egyértelmű: betiltani a bitcoint

Az indiai pénzügyminisztérium által benyújtott javaslatról jelenleg még nem sokat lehet tudni: a részletekről ugyanis eddig szinte semmilyen konkrét információt nem közöltek. Azonban az már biztos, hogy a javaslatot már minisztériumközi konzultációra is benyújtották, ami ezután a legfelső vezetés elé kerülhet, akik a törvénykezés felelőseiként konkrét lépéseket is tehetnek a bitcoin betiltásáért Indiában.

A lépés egyébként nem volt teljesen váratlan az indiai pénzügyminisztérium részéről, hiszen már korábban is számos javaslatot és intézkedést hoztak Indiában annak érdekében, hogy minél minimálisabbra csökkenthessék a bitcoin és kriptopénzek szerepét az országban. 2018-ban az Indiai Központi Jegybank például egy intézkedésével megtiltotta a bankoknak, hogy kriptopénzekkel kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtsanak. Ezt a döntést végül a Legfelsőbb Bíróság vonta vissza néhány hónappal ezelőtt. Szerintük ugyanis a Jegybank ezt a döntést arra hivatkozva hozta meg, hogy a bitcoin nagy szerepet játszik a terrorizmus és a pénzmosás támogatásban – a Legfelsőbb Bíróság szerint azonban erre nincs elég bizonyítéka a banknak.

India betiltaná a bitcoint – és nem is első alkalommal

Az indiai gazdaság egyre kevésbé muzsikál jól, a rossz hitelek pedig csak rontanak a helyzeten

A kriptopénzzel kapcsolatos döntések ráadásul pontosan akkor kerülnek a középpontba, amikor az indiai gazdaság az egyik legrosszabb banki krízisével kell, hogy szembe nézzen. Az országban a rossz hitelek egyre nagyobb problémát jelentenek – és jelentettek már az elmúlt években is. Az IL&FS pénzintézet 2018-ban majdnem teljesen összeomlott ezek miatt, még most 2020-ban a Yes Bankot kellett kimentenie a csődből az indiai kormánynak. Az, hogy India gazdasági növekedése az elmúlt 10 évben most áll a legalacsonyabb szinten, már tényleg csak hab a tortán. Itt persze lehet a koronavírust is okolni, hiszen a járvány szinte minden országban, így Indiában is, komoly gazdasági problémákat okoz, azonban India problémái már a vírushelyzet előtt is bőven fennálltak.

A kriptopénzek és főként a bitcoinnal kapcsolatos érdeklődés is a rossz hitelhelyzet és az egyre bizonytalanabb banki rendszer miatt nőtt meg Indiában az elmúlt években. A mostani javaslat és a kormány folyamatos harca a kriptopénzekkel szemben azonban erősen megnehezíti a helyzetet – az indiai kriptoközösség pedig érthetően egyre nagyobb aggodalommal figyeli a fejleményeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.