Ingyenes online kurzust kínál Finnország a mesterséges intelligencia iránt érdeklődőknek

Finnország a múlt évben tette elérhetővé a mesterséges intelligencia témájú kurzusát állampolgárai számára. Karácsonyi ajándékként a kurzust elérhetővé tették az Internet Népének is. A hat hetes kurzusra bárki szabadon regisztrálhat.

Online mesterséges intelligencia kurzus a finnektől

Ha pontosan akarunk fogalmazni, akkor az Európa Uniótól. Finnország látja el ugyanis az EU elnökségi posztot az év végéig, és ez egy fajta karácsonyi ajándék az uniós állampolgárok számára.

Finnországban kifejezetten pozitívan vették az oktatási anyagot, állítólag az 5.5 milliós finn lakosság 1%-a regisztrált rá. A talpaló egyelőre csak angolul, svédül, észtül, finnül és németül érhető el, de állítólag lefordítják az összes tagország nyelvére.

Van pár webes oktatási platform, ahol AI-ról, blokkláncokról vagy épp kvantumszámítógépekről lehet tanulni, de a finnek oktatási anyaga a mesterséges intelligenciáról kifejezetten könnyedén emészthetőre sikeredett. Jól megtervezett oktatási anyag, rövid tesztekkel a modulok végén. Számos témát foglal magában, az AI filozófiai következményeitől a műszaki-technikai témákig bezárólag. Körülbelül hat hét a befejezni a kurzust a modulokra öt és tíz óra közötti időt érdemes fordítani.

A finn kormány szerint eredetileg úgy tervezte meg a tanfolyamot, hogy polgárai számára előnyt biztosítson az AI oktatás területén. Megan Schaible, a Reaktor technológiai tanácsadócég, és egyben a kurzus egyik megtervezője szerint, a kezdeményes segít demokratizálni az AI megértéséhez fontos tudásanyagot, ami elsősorban az elitkóder vállalatok kezében összpontosul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük