Ingyenes VPN-hozzáférést kapnak az Android-felhasználók

Az adatvédelem és a szólásszabadság védelme földrajzi korlátozások nélkül az elmúlt évek egyik legfontosabb kérdésévé vált. A VPN-szolgáltatók célja biztonságos és titkosított kapcsolatot biztosítani az interneten keresztül. Az adatvédelem, anonimitás és hozzáférhetőség azonban nem mindenhol elérhető, ezeket a korlátozásokat pedig a VPN-ek használatával megkerülhetjük.

Most a svájci székhelyű Proton VPN-szolgáltató felhasználói fiók regisztrálása nélkül lehetővé teszi az Android-felhasználók számára szolgáltatásukat a sikeres bétaverziót követően. A lépés célja megkönnyíteni az emberek számára magánéletük és adataik védelmét.

Ingyen VPN az Android-felhasználók számára

Az Android operációs rendszer a világ legnépszerűbb mobil operációs rendszere, részesedése az okostelefonok globális piacán meghaladja a 70%-ot, ezzel az aktív Androidos készülékek száma meghaladja a 3 milliárdot. Az Ázsiában és Afrikában domináns operációs rendszerének a felhasználói most még egyszerűbben juthatnak VPN-szolgáltatáshoz, ugyanis a Proton VPN, ami a világ egyik kiemelkedő VPN-szolgáltatója, lehetővé teszi számukra az adatvédelmet regisztrált felhasználói fiók regisztrációja nélkül.

A június elején indított sikeres bétaverzió után a VPN-szoftver már ingyenes letöltés után használható vendégfiókból, ezzel megkönnyítve az emberek számára a magánélet védelmét, megkerülve a földrajzi korlátozásokat. Ezzel a lépéssel a Proton Technologies célja a szólásszabadság fokozása és a cenzúra elleni küzdelem támogatása. Ez azt jelenti, hogy az Androidos készülékek tulajdonosai a világ összes veszélyeztetett és korlátozásokat használó országából bejelentkezhetnek nagy sebességű, cenzúraellenes szerverekre, hogy hozzáférjenek a legfontosabb weboldalakhoz és alkalmazásokhoz.

A 16 támogatott ország között szerepel többek között Szíria, Jordánia, Tunézia, Üzbegisztán és Brazília is.

Egyre gyakoribbak az internetleállások

Az internetleállások egyre gyakoribbá válnak és jelentősebbé válásuk számos tényezőnek köszönhető. A DDoS-támadások és malware-k mellett a növekvő adathasználat és az elöregedő infrastruktúra hozzájárulnak az internetleállásokhoz, ugyanakkor a természeti katasztrófákon túl, mint a földrengések, viharok és áradások, az emberi hibák, a kormányzati beavatkozások és a gazdasági szankciók is vezethetnek az internethozzáférés leállásához.

Az Access Now digitális jogvédő csoport legfrissebb jelentésében 2023-at a „legrosszabb évnek” minősítette az internetleállásokat tekintve a 2016-os mérések óta. A vezetékes és mobilkapcsolatok széles körben elterjedt kimaradása mellett 25 országban 53 platformblokkolást vezettek be, a választások évének titulált 2024 pedig még rosszabb lehet.

A hatóságok többek között Szenegálban és Pakisztánban is a megszorítások mellett döntöttek, míg más országok is digitális sötétségbe taszították a lakosságot a politikai zűrzavarok közepette. Erre példa Törökország és az Új-Kaledónia.

Továbbra is eltökélt a Proton VPN

A VPN-piac erősen telített, számos szolgáltató nyújt kiváló szolgáltatást, mint például a NordVPN, az ExpressVPN, a CyberGhost vagy a Surfshark. A Proton VPN azonban kiemelkedő helyzettel rendelkezik, az egyik legbiztonságosabb VPN-szolgáltatásként van számon tartva a svájci joghatóságok és szigorú adatvédelmi politikának köszönhetően. A Secure Core és a Tor integrációi egyedi funkciókat kínálnak, ez pedig különösen fontos az anonimitást kedvelőknek.

„Ahogy az autoriter kormányok fokozzák erőfeszítéseiket állampolgáraik szabadságának korlátozására, úgy mi is fokozzuk erőfeszítéseinket, hogy megvédjük ugyanazokat a szabadságjogokat a Proton VPN segítségével.” – mondta David Peterson, a Proton VPN vezérigazgatója

Az egyszerűbb VPN-hozzáférés vendégfunkcióként használható, bejelentkezési e-mailre sincs szükség. A cég azt reméli, hogy a cenzúrát megkerülő technológiák minden eddiginél jobban hozzáférhetővé tehetik az információkat azok számára, akiknek erre igazán szükségük van. A Proton hivatalos blogbejegyzésében ellenőrizheti bárki, hogy a kezdeményezésben részt vevő 21 ország között szerepel-e.