Az elmúlt másfél év legjobb hetét zárta a nikkel az új-kaledóniai zavargásoknak köszönhetően

Az akkumulátorgyártás szempontjából rendkívül fontos anyag a nikkel, melynek árfolyama az elmúlt héten jelentősen megugrott a csendes-óceáni térségben zajló zavargások miatt. Franciaország tengerentúli területe, Új-Kaledónia a világ harmadik legnagyobb akkumulátorgyártója.

A zavargások közel három napja tartanak, a szemfüles kereskedők pedig lecsaptak a helyzetből adódó túlkínálatra, mely az árfolyam megugrásához vezethetett. A többfrontos geopolitikai feszültségek könnyedén a nyersanyagok és árucikkek megugrásához vezethetnek.

Nem csillapodik a feszültség Új-Kaledónián

Új-Kaledónia Franciaország egyik tengerentúli területe a Csendes-óceán délnyugati részén. Az Ausztráliától nagyjából 1500 km-re fekvő ország 1853 óta számít francia gyarmatnak, most azonban úgy látszik, hogy kezd elfogyni az őslakos kanakok türelme. A zavargások két napja kezdődtek el, ugyanis Párizs egy, az őslakosok számára nem tetsző választójogi reformot kíván átnyomni a törvényhozáson, mely szavazati jogot adna a legalább tízéve a szigeten tartózkodó lakosok számára, akik túlnyomó részt a francia gyarmatosítok leszármazottai.

A konfliktusba Azerbajdzsán is szükségesnek látta a beavatkozást, akiknek a franciákkal az 1988 februárja és 1994 májusa között tartó hegyi-karabahi háborúban romlott meg a viszonyuk. Az eredetileg Örményország és Azerbajdzsán közötti konfliktusba Franciaország azért avatkozott be, mert az európai országban rendkívül sok örmény él. Az azeri külügy kemény hangú nyilatkozattal tudatta a világgal, hogy elítélik a franciák inzultáló kifejezéseit és gyanúsításait.

Az összecsapások miatt a hatóságok ezer fős karhatalmi erősítést küldenek Új-Kaledóniába, lezárják a reptereket és betiltották többek között a TikTok-ot is.

Kilőtt a nikkel ára, másfél éve nem látott emelkedés a tőzsdén

A nikkel a lítium-ion akkumulátorgyártás egyik legfontosabb eleme, mely növeli az energiasűrűséget, csökkenti a költségeket és hosszabb élettartamot biztosít az eszközök számára. Új-Kaledónia a világ harmadik legnagyobb akkumulátorgyártója, a globális termelés több, mint 6%-át az apró szigetország adja.

A zavargásoknak köszönhetően problémák adódtak az ellátásilánc kezelésével, mely a nemesfém árfolyamának megugrásához vezetett. Az Eramet SA francia bányászcég fennakadásokkal számolt be, az összecsapások kezdete óta minimális kapacitással üzemel. A kereskedők kapva kaptak a geopolitikai konfliktuson, és felhajtották a nikkel árát. A nikkel tonnánkénti árfolyama átlépte a 21 000 dollárt, melyre 2023 szeptembere óta nem volt példa. A héten tapasztalt 11,53%-os növekedés 2022 decembere óta a legnagyobb értéknövekedést eredményezte a határidős fémtőzsdéken.

Nikkel/USD elmúlt heti grafikonja, forrás: TradingView

A grafikonon jól látszik, hogy a kereskedők csak a pillanatnyi pánikot lovagolták meg spekulatív céllal. Erről beszél Dan Smith, az Amalgamed Metal Trading brókercég elemzője, aki szerint jó a kereslet a nikkel iránt, de a kínálat erősebb.

Globálisan feltörekvő eszközök lehetnek az árucikkek

Habár a jelentős túlkínálat miatt biztosak voltak abban az elemzők, hogy a nikkel-rally nem tarthat sokáig, a Nemzeti Energia Ügynökség jelentése szerint a nemesfémek iránt jelentős keresleti növekedés köszönthet be. A nemesfémek, mint a nikkel kritikusak a tisztább villamosenergia-hálózatokra való átálláshoz, mely elengedhetetlen az Egyesült Államokban és Európában a mesterséges intelligencia miatti megnövekedett energiafelhasználás miatt.

Fatih Birol, az ügynökség vezetője úgy nyilatkozott, hogy a világ étvágya az olyan technológiák iránt, mint a napelemek, az elektromos autók és az akkumulátorok egyre nagyobb, ugyanakkor ezt nem tudja az ipar kielégíteni a kritikus ásványok hiányában.

Az árucikkek árfolyamának újboli felfutásárul árulkodik a Bloomberg Commodity Spot Index is, mely egy átfogó eszköz a nyersanyagpiacok azonnali árának a követésére.

Bloomberg Commodity Spot Index, forrás: ZeroHedge

A grafikonon jól látszik, hogy a 2022 tavaszán kezdődő orosz-ukrán konfliktus óta jelentős volatilitást mutat az eszköz, mely ismét növekvő trendet mutat.

Jeff Currie, a Goldman Sachs korábbi nyersanyagkutatási részlegének vezetője szerint hamarosan elkerülhetetlenné válik egy árucikk-szuperciklus, melyet nemcsak a világ elektronikai étvágya, hanem a többfrontos geopolitikai konfliktusok táplálnak. Amennyiben ez valóban bekövetkezik, rendkívül nehéz dolga lesz a világ központi bankjainak az infláció elleni küzdelemben.