Ingyenpénz a szemgolyódért: elindult a Worldcoin személyazonosítási protokollja

A Worldcoin a múlt héten bemutatta World ID protokollját és szoftverfejlesztő készletét (SDK). A Worldcoin megálmodója nem más, mint Sam Altman, a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI vezérigazgatója. A Worldcoin szerint a mesterséges intelligencia és a generatív szoftverek megnehezítik az online azonosítást és ezért szükség lesz egy egyetemes online személyazonosító megoldásra.

A World ID, amelyet a Worldcoin “mögöttes személyazonossági protokolljaként” írnak le, és amely a zéró-ismeret-bizonyítású kriptográfiával működik, egy olyan segédprogram, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy személyazonosságukat azon felfedése nélkül hitelesítsék. A Worldcoin Orb, egy vitatott íriszszkennelő eszköz, a fő hitelesítési mechanizmus. A telefonszám-ellenőrzés egy másik lehetőség, de az kevésbé pontos.

Egy múlt heti interjúban a Tools For Humanity (a Worldcoinnak fejlesztő vállalat) termék, mérnök és tervezési vezetője, Tiago Sada azt mondta: “Ez egy decentralizált és az adatvédelemre összpontosító rendszer. Ahogyan az embereknek lehetnek önhitelesítésen alapuló tárcáik, úgy lehet önhiteles identitásuk, ahol bármilyen információ az eszközön kerül eltárolásra, és ezt egy zéró-ismeret-bizonyítékokon keresztül használhatja fel, hogy igazolhassa magát.”

A segédprogram bármelyik mobiltárcára letölthető és képes World ID-t kiállítani.

Még ebben az évben a World ID írisz alapú személyazonosítást bevezetik Argentínában, Chilében, Indiában, Kenyában, Portugáliában és Spanyolországban. Az Orb kapcsán 2021. júniusában Edward Snowden azt tanácsolta, hogy javasolt távol tartani magunkat tőle es “nem katalogizálni a szemgolyónkat”.

“Sok a tévhit” – reagálta erre Sada. “Sokan nem tudják, hogy az Orb megsemmisíti a biometrikus adatokat.” Leszámítva, ha a felhasználó beleegyezik a biometrikus adatok tárolásába, amire a Worldcoin nem ösztönöz, de segítségével javít a protokollon.

Sada hozzátette: “Csak az íriszkód hagyja el az eszközt. A Global ID meglepő módon a legprivátabb személyazonosság. Emellett inkluzív és skálázható.” Szerinte a KYC-ellenőrzésekhez személyazonosság beolvasásra van szükség, amivel sokan, különösen a fejlődő országokban nem rendelkeznek. Tekintettel a hardvergyártás korlátaira, Sada hozzáteszi, hogy a Worldcoin kiválthatná az íriszazonosító Orb-ot, ha létezne egy jobb technika az online identitás biztosítására.

Az Orb bevezetése egyelőre folytatódik. A Worldcoin üzemeltetői programja jutalmazza a vállalatokat, ha az Orbok terjesztéséhez beazonosítják az ügyfeleiket. A közleményük szerint eddig 1,3 millió regisztráció történt.

Sada a Worldcoin a személyazonosítást a legegyszerűbb World ID felhasználási esetnek nevezte. Ez a rendszer felhasználható lenne közösségi hálózati bot elleni védelmére és moderálására, DAO-szavazásra, fedezetlen kölcsönökre, hűségprogramokra és kedvezményekre, piactéri minősítésekre és segélyosztásra.

Amíg viszont egy könnyen behatárolható, korruptálható, forkolható és kontroll alá vonható entitás áll a projekt mögött, és nem egy bizalom-minimalizált elosztott hálózat, mint amilyen a Bitcoin mögött a bányászok, fejlesztők és csomópontfuttatók sokasága, addig nehéz nem szkeptikusnak lenni a projekttel kapcsolatban.