Az Intel új szabadalma hatékonyabb bitcoin bányászatot ígér

A globális technológiai vállalat Intel friss szabadalma egy olyan processzort javasol, mely képes energia hatékonyan bitcoint bányászni.

CoinCash ATM Pécsett és Szegeden

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala kedden fogadta el a SHA256 bányászprocesszor szabadalmát.

Az Intelnek nem az első szabadalma a kriptovaluta bányászat területén: még 2018 márciusában egy ‘bányász gyorsító’ kérvényét nyújtotta be és az általa gyártott chipek adják a 21 Inc (amit később Earn.com-ra neveztek át és felvásárolta a Coinbase) cég bányásztevékenységének alapját.

A szabadalom szerint a bitcoin bányászok a számítási kapacitásaik a főkönyv tranzakcióinak hitelesítéséért cserébe bitcoin jutalomban és tranzakciós jutalomban részesülnek. A bányászgépek ugyanakkor a bitcoin hálózatán hardver gyorsítókat igényelnek, mint az alkalmazásspecifikus integrált áramköröket (ASIC) amelyek futtatása rengeteg energiát emészt fel.

A hardveres gyorsítókat a 32 bites nonce-ok (a tranzakciós blokk hasheléséhez használt input véletlenszerű karakterlánca. Előírt kritériumoknak kell megfelelnie. Ha ez nem valósul meg, a nonce-érték megváltoztatásával új hash generálható. Nem egyszerű feladat megtalálni a megfelelő nonce-ot, ráadásul több bányász egy időben próbálkozik vele, így több milliárd nonce generálódik egy-egy tranzakciós blokk hashelése alatt.) feldolgozásakor és ezeket a bit láncolatokat a tranzakcióknál használják fel. Az ASIC-ok ezeket a tranzakciókat redundánsan, több szakaszban dolgozzák fel.

Az Intel szabadalma a következőt ígéri:

“A dedikált bitcoin bányász ASIC-okat több SHA-256 motor végrehajtására használják amiknek a teljesítménye több ezer hash másodpercenként mialatt a felhasznált energia nagyobb mint 200 Watt. A jelenlegi közzététel formátuma mikrotervezési optimalizációt javasol, beleértve szelektív bekötését bizonyos paramétereinek a Bitcoin bányász számításoknál.”

Ezen paraméterek bekötése csökkentené a számítási mennyiséget és ezáltal a becslések szerint 15 százalékkal csökkentené egy chip fogyasztását. Az így gyártott chip egyben kisebb is lenne mint a jelenleg használt ASIC chipek.

 

Egy a 32 bites nonce-okat érintő változtatással pedig még tovább lehetne csökkenteni a teljesítményi követelményeket:

“Ahelyett hogy összehasonlítja a végső hash eredményt a célértékkel, a bitcoin bányász alkalmazás kimenő hashe megállapíthatná, hogy a kimenő hashnek van-e a minimális számú kezdő nullája” áll a dokumentumban.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.