Az Intel új szabadalma hatékonyabb bitcoin bányászatot ígér

  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A globális technológiai vállalat Intel friss szabadalma egy olyan processzort javasol, mely képes energia hatékonyan bitcoint bányászni.

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala kedden fogadta el a SHA256 bányászprocesszor szabadalmát.

Az Intelnek nem az első szabadalma a kriptovaluta bányászat területén: még 2018 márciusában egy ‘bányász gyorsító’ kérvényét nyújtotta be és az általa gyártott chipek adják a 21 Inc (amit később Earn.com-ra neveztek át és felvásárolta a Coinbase) cég bányásztevékenységének alapját.

A szabadalom szerint a bitcoin bányászok a számítási kapacitásaik a főkönyv tranzakcióinak hitelesítéséért cserébe bitcoin jutalomban és tranzakciós jutalomban részesülnek. A bányászgépek ugyanakkor a bitcoin hálózatán hardver gyorsítókat igényelnek, mint az alkalmazásspecifikus integrált áramköröket (ASIC) amelyek futtatása rengeteg energiát emészt fel.

A hardveres gyorsítókat a 32 bites nonce-ok (a tranzakciós blokk hasheléséhez használt input véletlenszerű karakterlánca. Előírt kritériumoknak kell megfelelnie. Ha ez nem valósul meg, a nonce-érték megváltoztatásával új hash generálható. Nem egyszerű feladat megtalálni a megfelelő nonce-ot, ráadásul több bányász egy időben próbálkozik vele, így több milliárd nonce generálódik egy-egy tranzakciós blokk hashelése alatt.) feldolgozásakor és ezeket a bit láncolatokat a tranzakcióknál használják fel. Az ASIC-ok ezeket a tranzakciókat redundánsan, több szakaszban dolgozzák fel.

Az Intel szabadalma a következőt ígéri:

“A dedikált bitcoin bányász ASIC-okat több SHA-256 motor végrehajtására használják amiknek a teljesítménye több ezer hash másodpercenként mialatt a felhasznált energia nagyobb mint 200 Watt. A jelenlegi közzététel formátuma mikrotervezési optimalizációt javasol, beleértve szelektív bekötését bizonyos paramétereinek a Bitcoin bányász számításoknál.”

Ezen paraméterek bekötése csökkentené a számítási mennyiséget és ezáltal a becslések szerint 15 százalékkal csökkentené egy chip fogyasztását. Az így gyártott chip egyben kisebb is lenne mint a jelenleg használt ASIC chipek.

 

Egy a 32 bites nonce-okat érintő változtatással pedig még tovább lehetne csökkenteni a teljesítményi követelményeket:

“Ahelyett hogy összehasonlítja a végső hash eredményt a célértékkel, a bitcoin bányász alkalmazás kimenő hashe megállapíthatná, hogy a kimenő hashnek van-e a minimális számú kezdő nullája” áll a dokumentumban.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.