Interjú: Alexandre Ivanov, a Waves kriptopénz finanszírozási platform igazgatója

Alexandre Ivanov, a Waves Platform igazgatóját a kriptopénz kereskedésről és az éppen futó projektjeikről kérdeztük a BlockShow Europe 2017 rendezvényen.

A Waves platform igazgatója, Sasha Ivanov

Sasha Ivanov végzettségét tekintve fizikus, ő alapította Waves platformot. Korábban már számos internetes fizetéssel foglalkozó szoftver fejlesztésében vett részt, valamit a pénzügyi piacok működését is tanulmányozta. A blokklánc technológia terjedésével egy időben ő indította el az azonnal kriptopénz kereskedést lehetővé tevő platformot, a coinomat.com-ot. Ekkor jött létre az első token, a coinoUSD és a kriptopénz index is, a worldcoinindex.com.

Waves

A Waves platform lehetőséget nyújt a felhasználóknak, hogy blokklánc alapú tokeneket bocsássanak ki, melyekkel elősegíthetik a projekjük közösségi finanszírozását.

Bitcoin kereskedés jövője az ETF elutasítása után

Sasha elmondta, hogy a blokklánc technológia még nem elég érett arra, hogy befektetési lehetőségként kezeljük. Ezért a bitcoin ETF elutasítása számára jogos döntés volt. Most még számos fork áll a bitcoin előtt, a blokklánc kód tartalmazhat hibákat is, melyeket előbb ki kell javítani. De ez egyáltalán nem probléma, idővel a rendszer meg fog érni. 5-10 év múlva már elég biztonságos lesz a kriptopénz kereskedés ahhoz, hogy egy hasonló befektetési termék a piacra kerülhessen.

Még nem jött el az idő, de már nem kell sokat várni rá, hogy a blokklánc technológia elég érett legyen az ETF kereskedésre is.

Waves projektek

A Waves Platformon jelenleg is számos projekt fut, melyet a felhasználók a tokenek segítségével tudnak finanszírozni. Alexandrét arra kértük, beszéljen a kedvenc programjáról.

Sasha elmondta, hogy a jelenleg futó ZRCoin.io az egyik legérdekesebb kezdeményezés. Ebben egy cirkónium feldolgozással kapcsolatos gyár létesítményt szeretnének közösségi finanszírozásból létrehozni, mely elektronikai termék újrahasznosításával foglalkozik.

Valódi cégeket finanszírozunk a valódi világból. Ebben elsők vagyunk a blokklánc iparágban: összehozzuk a kriptoközösséget a termelő cégekkel.

Alexandre azt is elmesélte, hogy a Waves életében a legnagyobb problémát jelenleg az okozza, hogy az emberek nem ismerik a blokklánc technológiát. Mindent az alapoktól kell elkezdeni tanítani, sokszor előfordul forgalmi zavar az emberek fejében. Sokan nem értik, mi is áll a kriptopénzek mögött, hogyan lehet új tokeneket kibocsátani. Sasha úgy véli kell még pár év mire beépül az emberek gondolkodás módjába a technológia. A másik fejtörést pedig a törvényi feltételeknek való megfelelés szokott lenni, ez mindig kihívást jelent. A problémák ellenére, Alexandra nagyon örül, hogy a blokklánc iparágban dolgozhat.

Nagyszerű, hogy az emberek hozzánk fordulnak, hogy megvalósítsuk az álmaikat.