Az ICO célja nem a forrásgyűjtés. Egy módszer a hálózatod elindítására – interjú Daniel Zakrisson, a Cofound.it CEO-jával

Startuperrek az elején úgy kezelhetnék az ICO-kat, mint egy eszköz a vállalkozásuk gyarapítására. Véli a stockholmi blokklánc és bitcoin konferencia előadója, Daniel Zakrisson, a Cofound.it startup akcelerátor CEO-ja. Az interjú során megosztotta véleményét a svéd blokklánc ipar fejlődéséről és hasznos tippekkel látja el a startuppereket az ICO indításához.

Kérdez: Blockchain & Bitcoin Conference Stockholm (BCS)

Válaszol: Daniel Zakrisson (D.Z.).

BCS: Szia Daniel. A céged, a Cofound.it blokklánc startupokat támogat. Hogyan szelektálsz az együttműködésre érdemes startupok között?

D.Z.: A startupok keresnek meg minket a közösségünkön, partnereinken (akcelerátorok, alapok stb.), a honlapunk vagy a konferenciákon keresztül. Ugyanannak az eljárásnak vetjük alá őket függetlenül attól hogyan lépnek velünk kapcsolatba, és az eljárással megpróbáljuk kitalálni a csapat és a projekt valós potenciálját, illetve az érettségi szintjüket.

BCS: Milyen startupok kérik a leggyakrabban a Cofound.it segítségét? Mi lehet okuk?

D.Z.: Kétfajta startup típus keres meg minket:

  1. Blokklánc startupok, melyek alapvetően olyan blokklánc technológián vagy szolgáltatáson dolgoznak melyek potenciálisan jobban funkcionálnak belső tokenrendszerekkel,
  2. Hagyományos startupok és vállalatok, melyek arra keresnek választ, hogy milyen haszonnal jár, ha részben vagy egészben tokenizálják a terméküket.

Ugyanakkor úgy gondolom, a fő indok, hogy köztudottan őszinte érdeklődéssel segítjük a startupokat.

BCS: Mit tanácsolsz azoknak a startuppereknek, mit tegyenek először, ha van egy ígéretes ötletük és mindenképpen ICO-t szeretnének indítani?

D.Z.: Először, hogy győződjenek meg róla alaposan, hogy az ICO a legjobb megoldás a forrásgyűjtésre.

Másodszor, hogy fejlessze az ötletét, tegye nyilvánossá a kódját, technikai fehér könyvét és validálja a modelljét. Az ICO akkor indulhat, amikor készen állnak a hálózatuk elindítására és az ICO-t userek és szolgáltatások hálózatra bootstrapolására tudja használni.

BCS: Mik a leggyakoribb hibák amit a startupperek elkövetnek az ICO-juk előkészítése során?

D.Z.: Az, hogy elsősorban a forrásgyűjtésre fókuszálnak, pedig nem arra kéne. [Az ICO] Egy módszer a hálózatod beindítására.

BCS: Mi a legkülönösebb blokklánc felhasználási terület, mellyel a karriered során találkoztál?

D.Z.: Számos változatos alkalmazást láttunk. A legérdekesebb és legrendkívülibbek valószínűleg azok, melyek a decentralizált gazdaság határait feszegetik, mint például a teljesen anonim csapattal ICO-t indító csapatok.

BCS: Mit gondolsz a blokklánc szektor fejlődéséről Svédországban?

D.Z.: Végre kezd felfelé ívelni! Voltaképp egy évvel ezelőtt kezdődött a korai adoptálókkal. De Svédország hosszú távon az élvonalban lesz. Tényleg nagy potenciált látok és azok a tehetségek, akik innovatív technológia cégek felfuttatásához szükségesek már adottak Svédországban.

BCS: Kérjük fejtsd ki bővebben, miről fogsz beszélni a stockholmi Blokklánc és Bitcoin konferencián?

D.Z.: Azt tervezem, hogy részletesebben beszélek a valós piaci token modellekről és aktuális felhasználási területeikről illetve azokról, amiket már használnak. Erre példa lehet a token alapú jegyzékek és a kedvezmény tokenek.

Jegyek továbbra is kaphatók a stockholmi blokklánc és bitcoin konferenciára, illetve a Bitcoin Bázis csapata az idei évben is kisorsol (ha sokan érdeklődtök) vagy elajándékoz egy jegyet az eseményre. Kérjük privát üzenetben, vagy a Facebook posztban kommenttel jelezzétek érdeklődéseteket.