Elkapta az Europol az IOTA-hack kiagyalóját

Az Europol, az UK szervezett bűnözési osztálya (SEROCU) és a hesseni rendőrség közös akciója során elfogták a hackert, aki még 2018 januárjában 85 áldozattól közel 10 millió euró értékű IOTA tokent lopott.

Az Europol közleménye szerint a gyanúsított kártékony seed generátorokat használt a Iotaseed.io oldalról, hogy így férhessen hozzá a felhasználók IOTA tárcáihoz. Az IOTA tárcákat egy 81 karakteres seed védi, amit internetes generátorokkal lehet létrehozni. Egyes felhasználók azonban a hacker Iotaseed.io oldalát használták erre, de a támadó az így generált seedeket magának is lementette, melyekkel maga is hozzáférhetett a befektetők tokenjeihez.

A nyomozás 2018 elején indult mikor a hesseni rendőrséghez több bejelentés is érkezett a köddé vált kriptovaluta vagyonaikról. 2018 júliusára a német hatóságok kiderítették, hogy a gyanúsított az Egyesült Királyságban él és innentől átadták az ügyet az Europolnak.

A SEROCU tegnap vette őrizetbe a férfit Oxfordban és csalás, lopás valamint pénzmosás gyanújával vádolják.

A közös akció nem sokkal azután jön, hogy 2018 szeptemberben az Interpol-Europol Szingapúrban tartott kiberbűnözési konferenciáján a bűnüldöző szervek bemutatták a 2018-as internetes szervezett bűnözést értékelő jelentését.

A jelentés számos olyan fenyegetést azonosított, mely a kriptovalutákkal foglalkozó felhasználóknak, vállalkozásoknak és elfogadóhelyeknek relevánsak lehetnek. Ilyenek a ransomware és DDoS-támadások, az adathalász tevékenységek, a közösségi média manipuláció, és a zombibányászat (cryptojacking).