Irán 45 ezer bitcoin bányászgépet foglalt le – illegálisan használtak olcsó áramot

Irán 45 ezer bitcoin bányászgépet foglalt le, illegális bányászati tevékenységet folytattak az eszközökkel. Úgy tudni, hogy az ASIC bányászgépek óránként 95 megawattóra villamosenergiát fogyasztottak csökkentett áron.

Az iráni hatóságok több tízezer bitcoin bányászgépet foglaltak le, amelyekhez állítólag illegálisan vették a villamosenergiát az állam tulajdonában lévő Tavanir energiaszolgáltatótól.

A Tasmin Hírügynökség helyi sajtóorgánum vasárnapi jelentése szerint 45 ezer nagy teljesítményű ASIC gépet találtak a hatóságok. Egy másik helyi hírforrás azt állította, hogy a hónap elején az iráni hatóságok 1620 illegális kriptovaluta bányászatot kapcsoltak le, melyek az elmúlt 18 hónapban 250 megawatt villamosenergiát használtak fel együttesen. Az országban mostanság többször voltak áramkimaradások, amelyekért egyes tisztviselők a kriptovaluta bányászatot tették felelőssé. Sokan felháborodtak az iráni vezetésben és a bitcoin bányászat átmeneti felfüggesztését kérték.

Az áramszünetek nem új keletűek Iránban, ahol az elöregedő villamosenergia-ágazatot a karbantartás hiánya és a rossz pénzügyi gazdálkodás keményen sújtja. Az iráni tisztviselők a legális műveletekre való ujjal mutogatás mellett külön kiemelték az illegális kriptovaluta bányászot is, amelyek túlzottan leterhelik a villamosenergia-hálózatot. Az iráni kriptoszektor azonban elutasítja a kormány vádjait. Ziya Sadr kriptovaluta-kutató a Washington Post-nak azt nyilatkozta, hogy a bányászoknak ehhez semmi közük.

“A bányászat az iráni teljes villamosenergia-kapacitás nagyon kis százalékát teszi ki. Ismert tény, hogy az iráni villamoshálózat és az iráni erőművek elavult berendezéseinek helytelen kezelése és borzalmas helyzete okozza az áramkimaradást” – jelentette ki Sadr.

Az amerikai szankciók miatt látnak sokan potenciált a kriptovalutákban

Az országban sokan üdvözlik a bitcoin bányászatot, hiszen véleményük szerint az amerikai szankciók megkerülésének az egyetlen módja a kriptovaluták használata. Az elektromos hálózat problémái azonban mindennapossá váltak. Az erőművek az elmúlt napokban leálltak, ezzel együtt pedig megnőtt a földgáz iránti lakossági kereslet is. Iránban rendkívül olcsó az áram, így kiváló hely lehet a digitális valuták bányászatához. A kriptovaluták bányászata jövedelmező üzletág Iránban, amely az elmúlt éveken olyan országok cégeivel kötött üzletet, mint Kína és Oroszország.

A Szöulban élő Ali Beikverdi kriptoszakértő azt mondta, hogy “bármely ország, ahol olcsó az áram tökéletes hely lehet a bitcoin bányászatához. Koreában ez nem lenne nyereséges, mert nagyon drága a villamosenergia.”

A bitcoin bányászat Iránban korábban illegális volt, a bányászok kezdetben Kínából csempészték az országba a szükséges számítógépeket és egyéb berendezéseket. 2019-ben az ország az ipar szabályozásával kapcsolatban egy törvényt fogadott el: a bitcoin és más kriptovaluta bányászok engedélyt kérhettek a bányászgépek importjához és üzemeltetéséhez. Tavaly júliusban Irán nyilvántartási irányelvet írt elő, amely arra kötelezte a bányászokat, hogy hozzák nyilvánosságra személyazonosságukat, illetve bányászati eszközeik kapacitását.

Az Iráni Központi Bank kéri a kibányászott valutákat

Az irániak állítólag mindenhol bitcoin bányászfarmot hoztak létre. Voltak, akik a mecsetekben kezdtek el bányászni, mások az üzleteiket alakították át bányászfarmmá. A kormány jutalmat ajánlott fel azoknak, akik az illegális bányászokat jelentették a hatóságok felé. Az iráni kormány más módon is megpróbálta kiterjeszteni az irányítást az ipar felett. Megváltoztatta az ország kriptovalutákra vonatkozó szabályozását és előírta az országban tevékenykedő bitcoin bányászoknak, hogy coinjaikat közvetlenül az Iráni Központi Bank (CBI) számára adják el.  Erre azért is volt nagy szüksége Teheránnak, mert ennek segítségével tudta tovább finanszírozni az országba irányuló importot. Óriási szükség is van minden forrásra a gazdasági gondokat nyögő ázsiai országban, amelyet az amerikai szankciók megbénítanak. Sadr ugyanakkor azt állítja, hogy a bitcoin nem megoldás a szankciókra.

Joe Biden megválasztott elnök ígéretet tett ezen gazdasági korlátozások megszüntetésére és azt állítota, hogy visszatér az iráni nukleáris megállapodáshoz, amelyet Trump 2018-ban felrúgott.