Irán arra kéri állampolgárait, hogy fektessenek olajba – Winklevoss lebeszéli őket

Irán a lakosságot arra ösztönzi, hogy fektesse a megtakarított pénzét olajba. A bökkenő viszont az, hogy az olaj ára idén óriásit zuhant, néhány hónapja pedig mínuszba fordult. Cameron Winklevoss bitcoin milliárdos az iráni kormány propagandájára azonnal reagált és lebeszélte az állampolgárokat az olajról, mint befektetési eszközről. 

Nehéz idők járnak Iránra

Hassan Rouhani iráni elnök azt mondta szerdán a kabinet ülésén, hogy az amerikai dollár és az arany „nem azok az eszközök, amikbe be kellene fektetni, az olaj és a tőzsde viszont azok.” Irán gazdasága komoly megpróbáltatásokon ment keresztül az utóbbi időben a koronavírus-járványtól kezdve az Egyesült Államok szankcióin át a olajigény visszaeséséig. Most az állam vezetése bármit megtenné azért, hogy a felbecsülhetetlen mértékű károkat valamilyen szinten helyre tudja hozni. Néhány hete az iráni erőműveknek engedélyezte azt, hogy bitcoint bányásszanak, hiszen több millió dollár plusz pénz folyt be abból az állami kasszába, most az állampolgárok megtakarításait szeretnék olajba fektetni.

Az OPEC legfrissebb jelentése szerint az olaj iránti kereslet a világon napi 9,1 millió hordóval esett vissza 2020-ban. A szükséglet mérséklődésének természetesen az az oka, hogy a koronavírus-járvány korlátozó intézkedései miatt mind a magán, mind az ipari fogyasztók szükséglete drámaian zuhant. Áprilisban az olajpiac óriási pofont kapott, amikor a májusi határidős WTI (West Texas Intermediate) ára meredeken zuhanni kezdett, majd nulla alá esett, és mínusz 40 dollárig meg sem állt. Ilyen korábban nem történt a piacon. Az iráni kormány fittyet hányva az olajár alakulására, arról próbálja meggyőzni az embereket, hogy mekkora üzlet a fekete aranyba fektetni. A Reuters szerint 220 millió hordó eladását tűzte ki az állam célul.

A Gemini kriptotőzsde társalapítója Cameron Winklevoss nem hagyhatta szó nélkül Irán ötletét. A bitcoin támogató milliárdos azt írta a Twitteren, hogy az olaj nem megbízható befektetési eszköz, a bitcoin viszont az. A bitcoin ára jelenleg 11 400 dollár körül mozog, de néhány napja átlépte a 12 000 dolláros határt is.