Iránban állami ösztönzésre helyben bányászott kriptóval lehet az importért fizetni

A amerikai szankciók bénító hatásainak enyhítésére kidolgozott stratégia szerint az iráni cégek kriptovalutákat használhatnának az olyan importtermékek, mint a nyersanyagok és az elektronikai cikkek kifizetésére.

Irán továbbra is vizsgálja a kriptopénzek használati lehetőségeit, miután az Egyesült Államok által bevezetett gazdasági szankciók teljesen ellehetetlenítik az ország működését.

A Financial Tribune nevű hírforrás jelentése szerint az iráni központi bank, vagyis a CBI engedélyezi a bankoknak és a különféle pénzügyi szolgáltatásokat kínáló intézményeknek, hogy kriptovalutát használjanak az import kifizetésre.

Az állami szabályok értelmében viszont csak engedélyezett, hazai bányászatból származó kriptopénz használható erre a célra. Ezeket a bányászati műveleteket az iráni állam hivatalosan ipari tevékenységként regisztrálja, az üzemeltetőknek pedig engedélyt kell szerezniük az Ipari, Bányászati és Kereskedelmi Minisztériumtól.

A Financial Tribune beszámolója szerint az iráni kormány ratifikálta azokat a rendeleteket, amelyek lehetővé teszik, hogy 2020 októberében legálisan lehessen kriptót használni importra, feltéve, hogy a bányászok közvetlenül a CBI-nak adják el a generált kriptovalutáikat. Nagyon úgy tűnik, hogy az iráni kormány efféle stratégiája nem most született, hanem egy többéves munka gyümölcse. A Majlis Research Center 2018-as jelentése szerint:

“A szakértők szerint az igazságtalan szankciók káros hatásainak elkerülésére az egyik lehetőség a kriptovaluták külkereskedelemre való felhasználása”.

Megszoksz vagy megszöksz

Idén januárban Shahab Javanmardi, az Iráni Kereskedelmi Ipari Bányászati és Mezőgazdasági Kamara tagja azt szorgalmazta, hogy a kormány arra használja a kriptopénzeket, hogy segítsen ellensúlyozni a kereskedelmi korlátokat ebben a nehéz geopolitikai helyzetben. Venezuela – szintén amerikai szankciók által sújtott ország – hasonlóan járt el, hiszen Iránból és Törökországból importált nyersanyagot, amiért bitcoinban fizetett.

Javanmardi egy központi piac létrehozását javasolta, a másodlagos devizapiachoz hasonlóan, amelyen keresztül a hivatalosan bányászott kriptovalutát el lehetne adni olyan iráni cégeknek, amelyek különféle nyersanyagokat, gépeket és más árukat szeretnének importálni.

Annak ellenére, hogy az iráni hatóságok támogatják a kriptovalutát, mint fizetőeszközt, az ország kriptobányászata viharos időszakon van túl. Az illegális farmokat tömegesen bezárták, és a helyi hatóságok idén januárban a bányászati ágazatot hibáztatták a zavaró áramkimaradásokért, amiről a szakértők véleménye azt volt, hogy a kormány csak bűnbakot akar keresni a lestrapált infrastruktúra okozta áramszünetek miatt.