Ismerd meg Alexey Andryunint, aki a kriptopiacok manipulációjából él

Alexey Andryunin 20 éves egyetemista Moszkvában. Nemrég nagy szenzációt keltett, amikor nyíltan beszélt a CoinDesknek arról, hogyan segít a cége a kevésbé ismert token projekteknek ismertséget szerezni a kereskedési volumenek befolyásolásával.

A CoinDesknek beszámolt a piaci manipuláció körüli üzleti lehetőségekről, és elmagyarázta, hogy szerinte a jelenlegi piaci szabályok miért teszik szükségszerűvé a manipulációt.

“Most 20 éves vagyok. 18 évesen kezdtem el foglalkozni a kriptoüzlettel. Az egyetemen tanultam, amikor otthon  anyagi problémák merültek fel, és pénzre volt szükségem. Egy kezdő pozíciót kaptam egy kriptostartupnál. A fizetésem nagy részét tokenek formájában kaptam meg, bíztam ebben a startupban, hiszen semmit sem tudtam a kriptoszektorról abban az időszakban.” – mondta Alexey.

A startupban Alexeynek volt a feladata a tokent listáztassa a tőzsdéken és a CoinMarketCapon. Hamar felismerte, hogy nincs könnyű helyzetben.

“A CoinMarketCap elvárása abban az időben az volt, hogy a napi kereskedési volumen legalább 100.000 dollár legyen ahhoz, hogy jegyezzék a tokent, és akkoriban a tőzsdék szinte csak aprópénzben kereskedtek a tokennel…100, 200, 300 dollárt – ami nem volt annyira rossz a kezdeti kibocsátás után.”

A csapat hamar felismerte, hogy színlelniük kell addig, amíg be nem indul igazán a kereskedés. Alexey és egy iskolai haverja megalkották az első kereskedési robotot.

“Az egyik számláról vételi megrendelést küldtünk, a másik számláról eladási igényt kezdeményeztünk, és a kettő igény azonnal találkozott.”

A bot segített a startupnak listázni a tokeneket a nagyobb tőzsdéken és a CoinMarketCapon. Ekkor Alexey felismerte, hogy a haverjával együtt erre egy saját céget is építhetnek. Egy nap az egyetemi rendszeres röplabda edzés helyett elment Moszkvában egy kriptorendezvényre, és megismerkedett az első partnerével, aki segített megalapítani a cégét: GoBit-et.

“A termékünk ma teljes ellenőrzést kínál a tokenek piacán: volumen, ár, likviditás, pénzkeresés az árak mozgásából.” – tette hozzá.

Ügyfeleik közé a kisebb tokenprojektek tartoznak, akik az első coinkibocsátást (ICO) tervezik. Ők szeretnék megnyugtatni a befektetőiket, és jobb képet akarnak mutatni a tőzsdéken. Az elmúlt években a GoBit 28 projektnek segített törvényesnek tűnni.

“Úgy gondolom, hogy legalább 100 körüli cég lehet, akik piacbefolyásoló szolgáltatásokat kínálnak. Ők csak a közösségen belül hirdetik magukat, nem találkozhatsz nyilvános reklámokkal. Inkább a LinkedInen, Telegrammon vagy belső chaten keresnek meg üzenetekben.” – magyarázza

Úgy véli, hogy maga az iparág teremtette meg ezeket a piaci feltételeket, hogy nem kerülhet be egy token egy komoly platformra mesterséges volumenfelhajtás nélkül.

“A kriptotérben, ha egy token nincs fenn a CoinMarketCapen, akkor az a projekt nem létezik. A mi általunk kínált szolgáltatás nélkül, vagy hasonló szolgáltatások nélkül, vagy valós kereskedési volumen nélkül, amit az ismert projektek bonyolítanak le, nem kerülhetsz be a CoinMarketCapre.”

Ezzel a befektetők és a kriptoszektor hívei vesztenek csak. Mert a komoly intézményi szereplők félnek belépni erre a területre.

“De előbb-utóbb ez is a helyére kerül, és én személy szerint is azt várom, hogy ez kitisztázódjon, és legyen vége a manipulációnak.”

A vég viszont közel van. Andryunin úgy hiszi, hogy a szektor egyre szabályozottabbá válik, nincs új kibocsátás, és nehéz új ügyfeleket is találni. A válasz? A GotBit csapata új lehetőségek után kutat. Azonban nagyon örül annak, hogy elmondhatta, hogyan is működik ez a megkérdőjelezhető üzlet, és mi volt a valós sztori a piacon régebben.

“Az embereknek meg kell ismerniük a történetet, mi is ment végbe a piacon. Ha a kriptotőzsdékre vonatkozó új szabályozás életbe lép, az emberek tanulhatnak a korábban elkövetett hiányosságokból. Az én tapasztalatom, a kollégák és az ügyfelek tapasztalata jó példa lehet arra, hogyan is kellene szabályozni ezt az iparágat.” – zárja  gondoltait Alexey Andryunin.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük