Ismerd meg az európai bitcoin bányászat rejtett drágakövét

A TokenInsight pár napja publikálta a bányászati iparágról szóló éves jelentését. A tavalyi statisztikai adatok alapján a jelentés kiemeli, hogy a BTC hashrátája 2019-ben 80%-ot emelkedett egy év alatt annak ellenére, hogy az árfolyam éves alapon 1.9%-ot esett vissza. Geográfiai területre lebontva a legnagyobb hashráta teljesítményt Kína, az Egyesült Államok, Kanada, Oroszország és meglepetésre Európa, azon belül is Észak-Európa adja.

A jelentés tárgyalja a bányászgépeket gyártók listáját is. A legnagyobb piaci részesedéssel a Bitmain rendelkezik több mint 55%-kal, majd őt követi a Whatsminer (20%), és a dobogó harmadik fokára ért fel a Canaan (15%).

Ezek a statisztikai adatok is alátámasszák, hogy a kriptovaluta bányászat a világ bármely pontján lehet jövedelmező tevékenység. Természetesen a jövedelmezőséget nagyban befolyásolja az elektromos áram ára, de amint látjuk, a világ legfejlettebb államaiban is aktívan működnek bányászfarmok.

Ennek tudatában érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen lehetőségeket rejt ezt a bányásziparág a közép-európai régióban, és hogyan lehetne kiaknázni a szektorban lévő lehetőségeket.

Milyen rejtett lehetőségeket rejt a bányászat?

Ha van otthon bányászgéped vagy esetleg nagyban tevékenykedsz, és egy egész bányásztelepet felügyelsz, biztos foglalkoztatták már gondolataidat a következő témák a bányászat körül:

  • Jó lenne felügyelni a bányászati tevékenység teljesítményét, azaz értesítéseket kapni, ha a hőmérséklet túl magas, vagy a gép valami miatt offline állapotba váltott. Vagy csak egyszerűen jó lenne gyorsan átlátni a hashrátát vagy a hatékonyságot;
  • Szeretnéd maximalizálni a profitodat a bányászgépeid által azzal, hogy átkapcsolsz annak a coinnak a bányászására, amely abban a pillanatban a legjobban jövedelmez;
  • Felügyelni akarod a tárcáid egyenlegeit;
  • Esetlegesen rendszeresen váltogatni akarod a különböző bányászati címeket.

Ha ezek közül a kérdések közül legalább már egy felmerült a mindennapjaidban, és nem tudtad ezeket azonnal megoldani, akkor a további kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes valamilyen segítség után nézni.

Mivel a bányászat is egyre jövedelmezőbb tevékenység sokak számára, ezért az iparág ezen szegmense is szépen elkezdett fejlődni. Itt azonban nemcsak a bányászgépekre és egyéb hardveres kiegészítőkre gondolunk, hanem a szoftveres támogatásra is, kiemelten a távoli menedzsment és felügyelet (remote management and monitoring) területén.

Ebben a szegmensben az egyik legjobb megoldást a Minerstat nyújtja, amely egy komplex csomagot kínál a kriptobányász területén működő amatőröknek és professzionális vállalkozásoknak egyaránt.

minerstat

Mit tud a Minerstat?

A Minerstat sokrétű funkcionalitást kínál. Szoftveres megoldásai között megtaláljuk a bányászszoftvereket Linux és Windows platformra egyaránt. Van nekik egy jó bányászkalkulátoruk, amely valós időben mutatja, hogy melyik coint éri meg a legjobban bányászni. Emellett kiadták a Sonar alkalmazásukat is, amely megmutatja a közelben lévő bányászpoolokat a legalacsonyabb késleltetéssel, de fejlesztettek monitorozó alkalmazást Androidra és iOS-ra is.

Mi most kiemelten az ASIC monitoring megoldásukra fókuszálunk, ugyanis ez valóban megkülönbözteti és egyedivé teszi őket a többi versenytárs körében is.

ASIC Monitoring alkalmazás

Az ASIC monitoring egy dedikált szoftvermegoldás az ASIC bányászgépek monitorozására és menedzselésére. Összesen 12 gyártó gépét (Antminer, Baikal, Dayun, Innosilicon, Whatsminer, stb.) több mint 100 modellel támogatják, és 407 coinnal kompatibilisek.

Az ASIC Hub alkalmazást lehet közvetlenül az ASIC gépekre is telepíteni, amennyiben az támogatja az SSH hozzáférést. Azonban ajánlott inkább külön számítógépre installálni, ha az ASIC gépek vagy a firmware nem támogatja az SSH kapcsolatot. Ez az alkalmazás kompatibilis bármilyen operációs rendszerrel, így telepíthető Mac gépre, Linux, Windows gépekre, de akár egy Raspberry Pi-re is. Ami az ASIC HUB valódi egyediségét adja, hogy a telepítése nem érvényteleníti a garanciás gépeket, és nem töri fel az eredeti firmwareket.

Habár az ASIC Hub telepítése nagyon egyszerű folyamat, de segítségül a Minerstat még egy telepítési videósegédletet is készített. A telepítési varázsló végigvezet az összes lépésen, megmondja, hová kell beírni a hozzáférési kulcsot, az ASIC gépeket, amiket monitorozni szeretnél, és feltelepít minden függőséget. A sikeres telepítés után saját igényeidnek megfelelően tudod személyre szabni a monitorozó alkalmazást. Így távolról tudod felügyelni a ‘munkagépeidet’, be tudod állítani a profitkapcsolást, valós időben tudod követni a profitábilitást és a bevételeket.

A Minerstat ASIC Hub felhasználóinak alapból jár a beépített profitkalkulátor is. Itt ha megadod az aktuális hashrátát, az áramfogyasztást és az elektromos áram egységárát, akkor valós időben számolja coinokra lebontva a bevételt, költséget és természetesen a profitot is. Ennek köszönhetően aztán valós időben tudod állítani, hogy milyen coint akarsz bányászni. Rögtön jelzi azt is, hogy mennyit nyersz azzal, ha váltasz a profitswitch funkció által.

minerstat

Hogyan működik a profitswitch?

A profitswitch funkció indításához meg kell adnod egy pool-t, amin aktiválni akarod ezt a szolgáltatást. Minden egyes munkagéphez a poolban be kell állítani a coint, a címet és a tárcát, és be kell konfigurálni a hashrátát és áramfogyasztást is. A kapcsolás aktiválásához szükséges a minimum különbség megadása is a minimális bányász idő mellett. Ezzel a pár lépéssel biztosíthatod, hogy a munkagépeid mindig a legmagasabb profitrátával dolgozzanak.

2018-ban vezette be a Minerstat a Locator alkalmazást. Ez a szoftver feltérképezi a hálózatot, és JSON formátumban visszaadja, hogy milyen eszközöket talált. Az egész folyamat nagyon egyszerű, gyors és egyértelmű. Miután megvan az export JSON fájlod, ezt egyszerűen csak be kell importálnod az Awesome Miner alkalmazásba, és név, típus, IP cím vagy rendszer alapján szerkesztheted is a munkagépeket.

Mik a vélemények a Minerstat kínálta szolgáltatásról?

A Minerstat egy dinamikusan fejlődő, évről-évre újabb szolgáltatásokkal megjelenő innovatív vállalat, akik rendkívül sok ügyféllel rendelkeznek világszerte. Egyik nagyobb ügyfelük közé tartozik az Invictus Mining, egy blokklánc technológiai vállalat Csehországból. A cég jelenleg több mint 5000 grafikus kártyából álló bányászpoolt üzemeltet. A vállalat vezérigazgatója Vladimir Vencalek így nyilatkozott a Minerstatról.

A vállalatunknak szüksége volt egy olyan eszközre, amely által teljes körűen tudjuk ellenőrizni és nyomonkövetni a tevékenységünket az adatközpontunkban. Hosszas keresés után a Minerstatra esett a választásunk, mert ők bizonyultak a legjobb szolgáltatónak a bányászati tevékenységet nyomonkövető és konfigurációt kínáló szolgáltatók körében. A szolgáltató be tudta nekünk bizonyítani, hogy az egész rendszerük nagyon stabilan működik, és képesek támogatni a növekedésünket. Ha az üzleti tervünk megvalósul, idén mi leszünk a legnagyobb GPU adatközpont Európában, így nagyon fontos számunkra, hogy a Minerstat támogasson minket a fejlődésben, és mi is minden körülmények között számíthassunk rájuk és a szolgáltatásaikra. Hatalmas előnye a cégnek, hogy figyeli az ügyfelei kívánságait, és rögtön meg is valósítják az ügyféligényeket. Mindezt természetesen a legjobb ár-érték arányban kínálják. Mivel az Invictus ügyfelei között megtaláljuk az intézményes és üzleti befektetőket is, ezért mi nekünk mindig a legjobb szolgáltatást kell nyújtani, amit a Minerstat eszközei és szolgáltatásai kiválóan támogatnak.

Minerstat árazása

A Minerstat a költségek oldalán is igen jól teljesít. Az árazását havi díj formájában alkotta meg, és akár egy ingyenes verzióval is indulhatsz, ami azonban jóval limitáltabb funkciókat enged. A teljes csomag megvásárlása bányászgépenként havi 1.64 EUR-ba kerül. Ebben a konstrukcióban azonban a dashboardon, bányászmenedzsment, monitoring, értesítések és statisztikák területén is minden funkciót használhatsz. Sőt a havi díj mértéket még akár tovább is csökkentheted, ha egyszerre 3 hónapra vásárolod meg a szolgáltatást, akkor a havi díjból 10% kedvezményt kapsz. Ha képes vagy elköteleződni egy évre is, akkor pedig a Minerstat alapból 20%-os kedvezményt kínál a havi díjból.

Összegzésként tehát azt mondhatjuk, hogy ha egy szinttel magasabbra akarod emelni a bányászati tevékenységet, és professzionálisabb módon akarod felügyelni és irányítani a munkagépeidet, akkor érdemes valamilyen monitor- és menedzsmenteszköz támogatását igénybe venni. Ezekből is sok jó alkalmazást találsz a piacon, de a Minerstat szolgáltatása messze felülmúlja a versenytársakét mind árban, mind funkciókban.

Források:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük