Mainstream tevékenységgé válik az altcoin bányászat

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A TokenInsight, egy tokenadat és értékelő ügynökség szerint 2020-ban a bányász poolok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az altcoin bányászatból is. Ezt nagy piaci potenciál és ezzel együtt magas kockázat is jellemzi.

Az ügynökség most kiadott jelentése a 2019-es kriptobányászati iparágat értékeli. Összesen 64 bányászható coint azonosítottak (beleértve a bitcoint is), amelyeknél a napi kereskedési volumen eléri a 100.000 amerikai dollárt. Ezek teszik ki a teljes kriptovaluta piaci kapitalizációjának a 82%-át.

A jelentés kiemeli, hogy a legújabb trendek szerint az altcoin bányászat belép a ‘mainstream’ tevékenységek közé. Ennek az lesz a következménye, hogy egyre nagyobb piaci figyelmet kap. Egyre több bányászati pool fogja integrálni ezeket, amivel a szolgáltatáskínálatukat akarják szélesíteni. Ezzel egyúttal az árbevétel csatornáikat is diverzifikálják, és egyre nagyobb versenyt teremtenek a szektorban.

Az iparág egyre több transzparencia problémával szembesül, ezért ezek a nagy bányászati poolok is egyre aktívabban építik a márkaismertségüket. Emellett a jövőben nagy valószínűséggel kiépül egy ellenőrzési és jelentéstételi eljárás is harmadik feles független szereplőkkel és decentralizált bányászati pool protokollokkal.

Ebben az évben egyre több felhő alapú bányászati termék is megjelenhet, amely a szélesebb piacokat célozza meg. A TokenInsight jelentése szerint a felhő alapú bányászat piaca Kínán kívül található, főleg Oroszországra koncentrálódik, ahol az új felhasználók számának a növekedése jelentős. Oroszország részvétele a bitcoin bányászatban jelentősen növekedni fog 2020-ban, ami főleg a jogszabályi környezetnek és a kedvező időjárási körülményeknek köszönhető.

Jelenleg még a felhő alapú bányászati platformok piaca relatíve koncentrált. 9 platform fedi le a piac több mint 80%-át, viszont ezen termékek nagy része még nem jövedelmező.

A kriptobányász piac nagyon koncentrált a TokenInsight jelentés szerint

Ha figyelembe vesszük a májusi bányászati jutalom feleződést, a jelenlegi bányászati nehézség és BTC árak mellett, a “piacon működő felhő alapú bányászati termékekbe nem érdemes befektetni“. Ha a blokkjutalom feleződött, és a hashráta vagy a számítási teljesítmény az egész hálózatban is hasonló arányban csökken, akkor a TokenInsight által követett felhő alapú bányásztermékek fele nem tud pozitív ROI-t (return on investment) hozni, emeli ki az ügynökség.

A jelentés azt is tárgyalja, hogy az egész kriptobányász iparág rendkívül koncentrált. A 4 legnagyobb vállalat fedi le a piac 95%-át. A TokenInsight előrejelzése szerint 2020-ban az SHA-256 ASIC bányász hardver piacán továbbra is a Bitmain lesz a legnagyobb 63%-os részesedéssel. A Canaan fellép a második helyre 18%-os részesedéssel. Ha az Eband tőzsdei bevezetése megvalósul 2020-ban, akkor annak nagyon pozitív hatása lesz a piaci részesedésre, és növeli majd a versenyt. A Whatsminer cégnek több mint 20%-os részesedése volt 2019-ben, azonban az alapítóját Yang Zuoxinget börtönbe zárták tavaly.

Mindezektől függetlenül azonban a TokenInsight jelentés kiemeli, hogy a bányászati hardver gyártók sikerét vagy kudarcát leginkább a chipgyártók támogatása fogja befolyásolni. A chipek kínálata jelenleg most relatíve alacsony, és a bányászhardver gyártóknak nagy harcot kell vívni értük az okostelefon gyártókkal.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.