Ismerkedj meg a Curve Finance decentralizált pénzügyi eszközzel


A Curve Finance egy decentralizált váltó (DEX), ahol stabilcoinokkal lehet kereskedni. Mint minden más decentralizált pénzügyi (DeFi) projekt esetében is, a Curve Finance is rendelkezik egy saját tokennel, ami jelen esetben a Curve DAO token ($CRV). A DEX 2020. január óta üzemel és röpke fél év alatt a hozamvadászok egyik kedvelt eszközévé nőtte ki magát. Különösen azóta kezdett el száguldani a $CRV, hogy augusztus 14-én több listázási szándék centralizált tőzsdéktől is ismertetésre került. A cikkben megvizsgálom a Curve Finance hátterét, funkcióit és a kissé ellentmondásos $CRV token indulást.

Háttere

Michael Egorov, a Curve Finance ügyvezetője, korábban a NuCypher projekt társalapítójaként és CTO-ként tevékenykedett. Egorov szoftverfejlesztési tapasztalata révén járult hozzá a Curve fejlődéséhez, illetve nagy előnyt jelentett a múltból hozott különböző tech-vállalkozásoknál szerzett tapasztalata.

A Curve Finance mögött álló csapat hivatalosan 2019 decemberében kezdte meg a váltó fejlesztését és 2020 januárjában indultak. Már akkor több arbitrázs kereskedő használta, bár népszerűsége csak az elmúlt hetekben lőtt ki a holdra miután elindították 2020 augusztusában a kormányzási tokent.

Érdekes módon a CRV token bevezetése után a Curve csapat néhány tagja még csak nem is hallott róla, hogy bevezették. Olyan hirtelen volt a döntés, hogy a csapatnak csak arra maradt ideje, hogy átnézze a kódbázisát a bevezetés után.

Mi az a Curve Finance?

Curve egy decentralizált váltó likviditás pool a stabilcoinok hatékony kereskedelmére. Jelenleg a Curve BTC párokat támogat a DAI, BUSD, SUSD, TUSD, USDC és USDT mellett.

Az AMM (automated market makers) segítségével nagyon alacsony a slippage esély mialatt a tranzakciós díjak is elenyészőek. A legtöbb arbitrázs kereskedő a Curve-ot használja más likviditás poolokkal szemben mivel olcsóbb az ügyletek végrehajtása.

A slippage a trader által várt kifizetendő vagy bevételezendő összeg és a ténylegesen kifizetett vagy bevételezett összeg közötti különbözet ami a piaci ügylet kiadási és végrehajtási időpontja miatti különbségből adódik. Ez online kereskedés esetén normális, mivel a megbízás kiadása és végrehajtása között a másodperc töredékének különbsége lép fel, ami alatt az aktuális piaci árfolyam változhat.

Pár hónap alatt a top 5 decentralizált váltók közé verekedte magát kereskedési volumenben, az Aave, Compound Finance és Balancer előtt, az Uniswap előtt a második.

Miben különbözik a Curve a többi DEX-től?

A probléma a legtöbb DEX-nél a kereskedési díjakkal van. Másrészt a többség nem képes direkt token ügyletekre. Az Uniswap esetében például a stabilcoinokat először át kell váltani ETH-re majd a stabilcoinra (az Uniswap V2-nél már nem lesz ilyen probléma). Mivel legalább két tranzakcióra van szükség a váltáshoz, ezért a díjak is duplája.

A Curve esetében a likviditás pool lehetővé teszi a direkt token váltást. A közvetlen swap funkcióval a felhasználók TRX díjakat spórolnak meg, ami jelenleg 0.04% tranzakciónként. Ez annyit jelent, hogy a traderek jóval hatékonyabban és gyorsabban tudnak ügyleteket végrehajtani.

A Curve algoritmusa a többi DEX-hez képest szintén más. Az Uniswap a rendelkezésre álló likviditás maximalizálására fókuszál, ezzel szemben a Curve a slippage minimalizálását helyezi előnybe. Ez azért fontos, mert a magas frekvenciájú és a nagy volumenű traderek még többet spórolhatnak a Curve-on.

Az ügyletkönyv rendszer tekintetében a Curve AMM modellje a hálózati likviditás poolok maximálását prioitizálja annak érdekében, hogy  biztosítsa a szükséges forrást még az ügyletek végrehajtása előtt.

Pénzkereset likviditás biztosítással a Curve-on

A hálózati likviditás poolok olyan digitális eszközök, amiket a kereskedési ügyletek során használnak fel. A Curve-on a felhasználók szabadon letétbe helyezhetnek letétet a poolban és ezzel likviditásbiztosítókká válhatnak. Ezt jelenti a forrásbiztosítás a Curve kereskedési párjain.

A likviditás biztosításért cserébe díjakat szednek be a biztosítók a váltón végrehajtott csereügyletek után.

A Curve likviditás poolja több más protokollon is elérhető. Különösen a yEarn likviditás bányász platformon való bevezetés után nőtt meg a kereskedési forgalom.

yCRV

A likviditás bányászat annyit jelent, hogy a bányászok segítik a váltók piaccsináló robotjainak futtatását az ügyleteken keresztül. Ez arra sarkallja a bányászokat, hogy extra likviditást toljanak a yEarn yCRV tokenjébe, mert eddig meglehetősen kifizetődőnek ígérkezik.

A yCRV token egy csomagolt token (a wrapped Bitcoinhoz hasonlóan), amiben a Curve által támogatott kereskedési pár helyet kapott és voltaképp a likviditás poolokat reprezentálja. Curve likviditás poolja más protokollokon is elérhető, mint a Compound-on is, ezzel a likviditás biztosítók további díjakat zsebelhetnek be a Compound-on végrehajtott ügyletek után.

Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy habár a Curve likviditás pooljai jövedelmezőek, azért kockázatokkal is járnak.

A DeFi ökoszisztéma sebezhetősége

Mivel a Curve már most mélyen integrálásra került néhány DeFi platformon, a felhasználók kénytelenek az összes protokoll körüli hibát szemmel tartani, mert kihatással lehet a saját protokolljukra is. A biztonsági problémák például a Compound-on kihathatnak a Curve likviditás biztosítóira is.

Hozamvolatilitás

A Curve hozamai gyorsan változnak. Habár a magas hozamú poolok arra ösztönzik a felhasználókat, hogy hosszabb távon likviditást biztosítsanak, de a végső trend az, hogy a hozamok a 0 irányába kezdenek el tendálni.

Erre egy megoldás lehet, ha a felhasználók az összes Curve likviditás poolnak biztosítanak digitális eszközöket és ezzel átlagolnák a hozamukat. Ez ugyanakkor a slippage és a gas díjak növekedéséhet vezet, hogy az okos szerződés sebezhetőségeket ne is említsük.

A gas és díjak utáni profit számolása

A likviditásbiztosítás egyik akadálya a Curve protokollon a profit kiszámolása a gas és slippage díjak levonása után.

A platform több pool között ossza fel a likviditást mialatt más külső protokollokra is integrálva van. Ez azt eredményezi, hogy a gas díjak viszonylag magasak. Mellette a likviditás biztosításra felajánlott tokentől függően a slippage díjak is szignifikánsak lehetnek.

Emiatt nehézkes lehet rajta a hozamvadászat, ami annyit jelent, hogy a user a magas hozamú poolok között váltogatja a digitális eszközeit. A Curve-on érdemesebb inkább hosszabb időre token letétet elhelyezni a poolokban és megvárni, míg a slippage és gas díja kifizetése után elkezd profitot termelni.

$CRV token

A Curve natív tokenje a $CRV, ami akkor kerül generálására, mikor letétet helyezel el a platformon. A likviditás biztosítók kapják az adott pool hozamával és a befektetett tokenjük nagyságával arányosan. Lévén szó egy frissen kibocsátott tokenről van szó, azok, akik most helyzetek el letétet a Curve likviditás pooljaiban, azok nagyobb összeget kapnak.

A Curve a token bevezetésével elindult a DAO-vá válás útján (decentralizált autonóm szervezet), mivel a CRV tokenek a felhasználók azon jogát is reprezentálják, hogy részt vegyenek a protokoll irányításában. Ez annyit jelent, hogy fejlesztéseket javasolhatnak és mások fejlesztéseire, javaslataira szavazhatnak. A CRV irányítása egy idő-súlyozott szavazati rendszeren alapul. Ez simán annyit jelent, hogy minél tovább tart egy user CRV tokeneket, annál nagyobb lesz a DAO-ban a szavazatereje.

Persze nem lehet elfeledkezni a CRV token spekulatív tulajdonságáról sem. Sokan azért vesznek a DeFi népszerűségére alapozva belőle, hogy majd a jövőben feláron eladják.

A $CRV token kibocsátás

A $CRV token kibocsátást megelőzően egyike volt az egyik legforróbb és a leginkább várt tokeneknek, legalább is a nemzetközi kriptoközösség körében. A kibocsátásról tudni lehetett, hogy augusztusban fog megesni, ám augusztus elején semmi nem történ majd hirtelen a semmiből augusztus 14-én kibocsátotta egy névtelen fejlesztő anélkül, hogy azt letárgyalta volna a Curve Finance csapatával. Ezt a fejlesztő úgy tudta végrehajtani, hogy a Curve csapat a token és a DAO kódbázisát felpakolta a GitHubra, szóval nem volt más dolga, hogy összefésülte a kettőt és elindítja az okos szerződést.

A hirtelen jött kibocsátást a Curve csapat tűzoltással próbálta orvosolni és kezdetben még átverésnek titulálta az új tokent. De mivel a hír a kibocsátásról már elterjedt a Twitteren, gyorsan tüzet fogva, mialatt az is kiderült, hogy nem volt lényeges változtatás az anonim fejlesztő által az okos szerződésen, se kiskapu, a Curve csapat végül rábólintott a tokenre és elismerte hivatalos tokenként.

A kriptoközösség nem örült túlságosan a hirtelen jött bonyodalomnak, hiszen jobb esetben a Curve bocsátotta volna ki egy konkrét ütemterv mentén, amit a felhasználók követhetnek. Kiderült, hogy pár órával a kibocsátás után majd miután a Curve hivatalosan is elismerte ‘sajátjának’, valakik már 80 000 CRV tokent kibányásztak. Sokak szerint tisztességtelen húzás volt mivel a Curve csapat korábban azt kommunikálta, hogy 24 óra elteltével kezdik a szerződést integrálni a likviditás poolokba.

A Curve elismeri a partizán fejlesztő CRV token kibocsátást és a DAO-t

Az eseményeket követően a Binance, OKEx stb. elkezdték listázni a $CRV-t, ami masszív volatilitást eredményezett.

A 2020. augusztus 14-ki ATH 54.01 dollárról 4.17 dollárra zuhant augusztus 17-ére. Lévén szó, hogy a CRV token bányászható, és a kezdeti kínálat nagyon alacsony, az egyetlen megoldás új CRV token generálásra hosszú távon a bányászat. Emiatt az árfolyam egyelőre nagyon volatilis, hiszen ahogy bányásszák, a minerek úgy szabadulnak meg tőle a piacon. Ez különösen igaza a korai fázisokra, mint a mostani is, hiszen a várakozások és a hájp magas, még a félresikerült indulás ellenére is, de közben a forgalomban lévő mennyiség bűn alacsony.

Aki tehát Magyarországról CRV token spekulációra adja a fejét, azoknak még az átlagnál is fokozottabb elővigyázatosságot javasolunk.

Hogyan használjuk a Curve platformot kereskedésre

Simán csak lépj fel a https://www.curve.fi oldalra és párosítsd a web 3.0 tárcáddal, mint mondjuk a MetaMaskoddal.

Válaszd ki melyik tokenpárral szeretnél kereskedni majd klikk a Sell gombra alul. A MetaMaskod figyelmeztet a tranzakcióra amit alá kell csak írnod.

Amint konfirmálásra került a tranzakció, az ügyleted sikeres.

Végszó

A Curve DEX-en jövedelmező lehet a kereskedés az alacsony gas díjakra és a minimum slippage-re törekvő AMM segítségével mialatt a hozamokból élő kriptósok is megtalálhatják a számításaikat a likviditás biztosítással. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy használata kockázatmentes és nem érdemes az összes ügyletünket rajta lebonyolítani. HFT kereskedők és magas volument lebonyolítóknak viszont ajánlott.


Earn Free Bitcoin
Earn Free Bitcoin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.