Ismerkedj meg a Curve Finance decentralizált pénzügyi eszközzel

A Curve Finance egy decentralizált váltó (DEX), ahol stabilcoinokkal lehet kereskedni. Mint minden más decentralizált pénzügyi (DeFi) projekt esetében is, a Curve Finance is rendelkezik egy saját tokennel, ami jelen esetben a Curve DAO token ($CRV). A DEX 2020. január óta üzemel és röpke fél év alatt a hozamvadászok egyik kedvelt eszközévé nőtte ki magát. Különösen azóta kezdett el száguldani a $CRV, hogy augusztus 14-én több listázási szándék centralizált tőzsdéktől is ismertetésre került. A cikkben megvizsgálom a Curve Finance hátterét, funkcióit és a kissé ellentmondásos $CRV token indulást.

Háttere

Michael Egorov, a Curve Finance ügyvezetője, korábban a NuCypher projekt társalapítójaként és CTO-ként tevékenykedett. Egorov szoftverfejlesztési tapasztalata révén járult hozzá a Curve fejlődéséhez, illetve nagy előnyt jelentett a múltból hozott különböző tech-vállalkozásoknál szerzett tapasztalata.

A Curve Finance mögött álló csapat hivatalosan 2019 decemberében kezdte meg a váltó fejlesztését és 2020 januárjában indultak. Már akkor több arbitrázs kereskedő használta, bár népszerűsége csak az elmúlt hetekben lőtt ki a holdra miután elindították 2020 augusztusában a kormányzási tokent.

Érdekes módon a CRV token bevezetése után a Curve csapat néhány tagja még csak nem is hallott róla, hogy bevezették. Olyan hirtelen volt a döntés, hogy a csapatnak csak arra maradt ideje, hogy átnézze a kódbázisát a bevezetés után.

Mi az a Curve Finance?

Curve egy decentralizált váltó likviditás pool a stabilcoinok hatékony kereskedelmére. Jelenleg a Curve BTC párokat támogat a DAI, BUSD, SUSD, TUSD, USDC és USDT mellett.

Az AMM (automated market makers) segítségével nagyon alacsony a slippage esély mialatt a tranzakciós díjak is elenyészőek. A legtöbb arbitrázs kereskedő a Curve-ot használja más likviditás poolokkal szemben mivel olcsóbb az ügyletek végrehajtása.

A slippage a trader által várt kifizetendő vagy bevételezendő összeg és a ténylegesen kifizetett vagy bevételezett összeg közötti különbözet ami a piaci ügylet kiadási és végrehajtási időpontja miatti különbségből adódik. Ez online kereskedés esetén normális, mivel a megbízás kiadása és végrehajtása között a másodperc töredékének különbsége lép fel, ami alatt az aktuális piaci árfolyam változhat.

Pár hónap alatt a top 5 decentralizált váltók közé verekedte magát kereskedési volumenben, az Aave, Compound Finance és Balancer előtt, az Uniswap előtt a második.

Miben különbözik a Curve a többi DEX-től?

A probléma a legtöbb DEX-nél a kereskedési díjakkal van. Másrészt a többség nem képes direkt token ügyletekre. Az Uniswap esetében például a stabilcoinokat először át kell váltani ETH-re majd a stabilcoinra (az Uniswap V2-nél már nem lesz ilyen probléma). Mivel legalább két tranzakcióra van szükség a váltáshoz, ezért a díjak is duplája.

A Curve esetében a likviditás pool lehetővé teszi a direkt token váltást. A közvetlen swap funkcióval a felhasználók TRX díjakat spórolnak meg, ami jelenleg 0.04% tranzakciónként. Ez annyit jelent, hogy a traderek jóval hatékonyabban és gyorsabban tudnak ügyleteket végrehajtani.

A Curve algoritmusa a többi DEX-hez képest szintén más. Az Uniswap a rendelkezésre álló likviditás maximalizálására fókuszál, ezzel szemben a Curve a slippage minimalizálását helyezi előnybe. Ez azért fontos, mert a magas frekvenciájú és a nagy volumenű traderek még többet spórolhatnak a Curve-on.

Az ügyletkönyv rendszer tekintetében a Curve AMM modellje a hálózati likviditás poolok maximálását prioitizálja annak érdekében, hogy  biztosítsa a szükséges forrást még az ügyletek végrehajtása előtt.

Pénzkereset likviditás biztosítással a Curve-on

A hálózati likviditás poolok olyan digitális eszközök, amiket a kereskedési ügyletek során használnak fel. A Curve-on a felhasználók szabadon letétbe helyezhetnek letétet a poolban és ezzel likviditásbiztosítókká válhatnak. Ezt jelenti a forrásbiztosítás a Curve kereskedési párjain.

A likviditás biztosításért cserébe díjakat szednek be a biztosítók a váltón végrehajtott csereügyletek után.

A Curve likviditás poolja több más protokollon is elérhető. Különösen a yEarn likviditás bányász platformon való bevezetés után nőtt meg a kereskedési forgalom.

yCRV

A likviditás bányászat annyit jelent, hogy a bányászok segítik a váltók piaccsináló robotjainak futtatását az ügyleteken keresztül. Ez arra sarkallja a bányászokat, hogy extra likviditást toljanak a yEarn yCRV tokenjébe, mert eddig meglehetősen kifizetődőnek ígérkezik.

A yCRV token egy csomagolt token (a wrapped Bitcoinhoz hasonlóan), amiben a Curve által támogatott kereskedési pár helyet kapott és voltaképp a likviditás poolokat reprezentálja. Curve likviditás poolja más protokollokon is elérhető, mint a Compound-on is, ezzel a likviditás biztosítók további díjakat zsebelhetnek be a Compound-on végrehajtott ügyletek után.

Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy habár a Curve likviditás pooljai jövedelmezőek, azért kockázatokkal is járnak.

A DeFi ökoszisztéma sebezhetősége

Mivel a Curve már most mélyen integrálásra került néhány DeFi platformon, a felhasználók kénytelenek az összes protokoll körüli hibát szemmel tartani, mert kihatással lehet a saját protokolljukra is. A biztonsági problémák például a Compound-on kihathatnak a Curve likviditás biztosítóira is.

Hozamvolatilitás

A Curve hozamai gyorsan változnak. Habár a magas hozamú poolok arra ösztönzik a felhasználókat, hogy hosszabb távon likviditást biztosítsanak, de a végső trend az, hogy a hozamok a 0 irányába kezdenek el tendálni.

Erre egy megoldás lehet, ha a felhasználók az összes Curve likviditás poolnak biztosítanak digitális eszközöket és ezzel átlagolnák a hozamukat. Ez ugyanakkor a slippage és a gas díjak növekedéséhet vezet, hogy az okos szerződés sebezhetőségeket ne is említsük.

A gas és díjak utáni profit számolása

A likviditásbiztosítás egyik akadálya a Curve protokollon a profit kiszámolása a gas és slippage díjak levonása után.

A platform több pool között ossza fel a likviditást mialatt más külső protokollokra is integrálva van. Ez azt eredményezi, hogy a gas díjak viszonylag magasak. Mellette a likviditás biztosításra felajánlott tokentől függően a slippage díjak is szignifikánsak lehetnek.

Emiatt nehézkes lehet rajta a hozamvadászat, ami annyit jelent, hogy a user a magas hozamú poolok között váltogatja a digitális eszközeit. A Curve-on érdemesebb inkább hosszabb időre token letétet elhelyezni a poolokban és megvárni, míg a slippage és gas díja kifizetése után elkezd profitot termelni.

$CRV token

A Curve natív tokenje a $CRV, ami akkor kerül generálására, mikor letétet helyezel el a platformon. A likviditás biztosítók kapják az adott pool hozamával és a befektetett tokenjük nagyságával arányosan. Lévén szó egy frissen kibocsátott tokenről van szó, azok, akik most helyzetek el letétet a Curve likviditás pooljaiban, azok nagyobb összeget kapnak.

A Curve a token bevezetésével elindult a DAO-vá válás útján (decentralizált autonóm szervezet), mivel a CRV tokenek a felhasználók azon jogát is reprezentálják, hogy részt vegyenek a protokoll irányításában. Ez annyit jelent, hogy fejlesztéseket javasolhatnak és mások fejlesztéseire, javaslataira szavazhatnak. A CRV irányítása egy idő-súlyozott szavazati rendszeren alapul. Ez simán annyit jelent, hogy minél tovább tart egy user CRV tokeneket, annál nagyobb lesz a DAO-ban a szavazatereje.

Persze nem lehet elfeledkezni a CRV token spekulatív tulajdonságáról sem. Sokan azért vesznek a DeFi népszerűségére alapozva belőle, hogy majd a jövőben feláron eladják.

A $CRV token kibocsátás

A $CRV token kibocsátást megelőzően egyike volt az egyik legforróbb és a leginkább várt tokeneknek, legalább is a nemzetközi kriptoközösség körében. A kibocsátásról tudni lehetett, hogy augusztusban fog megesni, ám augusztus elején semmi nem történ majd hirtelen a semmiből augusztus 14-én kibocsátotta egy névtelen fejlesztő anélkül, hogy azt letárgyalta volna a Curve Finance csapatával. Ezt a fejlesztő úgy tudta végrehajtani, hogy a Curve csapat a token és a DAO kódbázisát felpakolta a GitHubra, szóval nem volt más dolga, hogy összefésülte a kettőt és elindítja az okos szerződést.

A hirtelen jött kibocsátást a Curve csapat tűzoltással próbálta orvosolni és kezdetben még átverésnek titulálta az új tokent. De mivel a hír a kibocsátásról már elterjedt a Twitteren, gyorsan tüzet fogva, mialatt az is kiderült, hogy nem volt lényeges változtatás az anonim fejlesztő által az okos szerződésen, se kiskapu, a Curve csapat végül rábólintott a tokenre és elismerte hivatalos tokenként.

A kriptoközösség nem örült túlságosan a hirtelen jött bonyodalomnak, hiszen jobb esetben a Curve bocsátotta volna ki egy konkrét ütemterv mentén, amit a felhasználók követhetnek. Kiderült, hogy pár órával a kibocsátás után majd miután a Curve hivatalosan is elismerte ‘sajátjának’, valakik már 80 000 CRV tokent kibányásztak. Sokak szerint tisztességtelen húzás volt mivel a Curve csapat korábban azt kommunikálta, hogy 24 óra elteltével kezdik a szerződést integrálni a likviditás poolokba.

A Curve elismeri a partizán fejlesztő CRV token kibocsátást és a DAO-t

Az eseményeket követően a Binance, OKEx stb. elkezdték listázni a $CRV-t, ami masszív volatilitást eredményezett.

A 2020. augusztus 14-ki ATH 54.01 dollárról 4.17 dollárra zuhant augusztus 17-ére. Lévén szó, hogy a CRV token bányászható, és a kezdeti kínálat nagyon alacsony, az egyetlen megoldás új CRV token generálásra hosszú távon a bányászat. Emiatt az árfolyam egyelőre nagyon volatilis, hiszen ahogy bányásszák, a minerek úgy szabadulnak meg tőle a piacon. Ez különösen igaza a korai fázisokra, mint a mostani is, hiszen a várakozások és a hájp magas, még a félresikerült indulás ellenére is, de közben a forgalomban lévő mennyiség bűn alacsony.

Aki tehát Magyarországról CRV token spekulációra adja a fejét, azoknak még az átlagnál is fokozottabb elővigyázatosságot javasolunk.

Hogyan használjuk a Curve platformot kereskedésre

Simán csak lépj fel a https://www.curve.fi oldalra és párosítsd a web 3.0 tárcáddal, mint mondjuk a MetaMaskoddal.

Válaszd ki melyik tokenpárral szeretnél kereskedni majd klikk a Sell gombra alul. A MetaMaskod figyelmeztet a tranzakcióra amit alá kell csak írnod.

Amint konfirmálásra került a tranzakció, az ügyleted sikeres.

Végszó

A Curve DEX-en jövedelmező lehet a kereskedés az alacsony gas díjakra és a minimum slippage-re törekvő AMM segítségével mialatt a hozamokból élő kriptósok is megtalálhatják a számításaikat a likviditás biztosítással. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy használata kockázatmentes és nem érdemes az összes ügyletünket rajta lebonyolítani. HFT kereskedők és magas volument lebonyolítóknak viszont ajánlott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük