Mi az a Compound ERC-20 protokoll? DeFi útmutató

A Compound egy Ethereum projekt, amely lehetővé teszi a hitelfelvevőknek, hogy pénzt vegyenek fel, a hitelezőknek pedig, hogy felkínálják az eszközeiket, mindezt pedig a protokoll a blokkláncon tárolja.

A tradicionális megtakarítási számlák esetében az ügyfél a bankba helyezi a pénzt, amiért az kamatot fizet. Ezzel az alapvető probléma, hogy a bank ügyfelei a lekötési időszak alatt nem nyúlhatnak hozzá a lekötött betéthez, sem pedig a kamatból származó nyereséghez. Milyen jó lenne, ha már a lekötési időszak alatt elkölthetnéd a megszerzett kamatot, és a megtakarításod ennek ellenére tovább folytatódna. Ezt az ötletet próbálja többek között realizálni a DeFi, a decentralizált pénzügy. A DeFi ökoszisztémán belül a Compound az egyik olyan platform, amely ezt a szolgáltatást kínálja.

A többi decentralizált pénzügyi protokollhoz hasonlóan a Compound is egy rendszer, amely nyílt hozzáférésű okosszerződésekre épül az Ethereum blokkláncon. A céget Robert Leshner, egy volt közgazdász alapította. Fő fókuszuk, hogy a hitelfelvevőknek hiteleket adjanak a hitelezők által biztosított eszközökből, miközben a protokoll ezeket a kriptoeszközöket ‘zárolja’. A kifizetendő kamatláb mindig attól függ, hogy az adott kriptoeszköz iránt milyen a kereslet és a kínálat. A kamatlábak akkor generálódnak le, ha egy új blokk került kibányászásra. Azonban a felvett hitelt bármikor vissza lehet fizetni, a bezárt eszközöket pedig bármikor fel lehet szabadítani.

A Compound egy A szériás befektetési körben 25 millió dollárnyi tőkét szerzett, amelyet az Andreesen Horowitz tőkebefektetési társaság vezetett. A protokollt 1 millió dollárnyi USDC-vel támogatta a Coinbase is.

A cToken-re épülve, a Compound egy natív token, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a pénzükért kamatot kapjanak, miközben szabadon mozgathatják, kereskedhetnek, és felhasználhatják a pénzüket más alkalmazásokban.

Mi teszi a Compound megoldást speciálissá?

Messzebbről a Compound is a többi decentralizált hitelező protokollhoz hasonlítható. Kriptoeszközöket használ fel fedezetként a kriptoeszközökre épülő hitelezéséhez. Amivel kitűnik az az, hogy az eszközöket tokenizálja a rendszerben a cTokens megoldás alkalmazásával.

A Compound tokenek valójában ERC20 tokenek, amelyek képviselik a felhasználók által elhelyezett tőkét a Compoundban. Ha ethert vagy más ERC20 tokent, például USDC-t helyezel el a protokollban, a felhasználók ezzel egyenértékű cTokeneket kapnak. Például az USDC-ben elhelyezett eszközök esetén a protokoll cUSDC-tokeneket generál, amelyek automatikusan kamatoznak a felhasználóknak. Bármikor visszakaphatod a normál USDC coinjaidat a cUSDC tokenekért cserébe, és még az addig felgyülemlett kamatot is kifizetik neked.

Minden eszköznek saját piaca van, és a piacon meghatározott kereslet-kínálat alakítja a kamatlábakat, azaz mennyi kamatnyereséget hoznak össze neked a cTokenek.

compound

Miben más mint a többi?

A felhasználók által betett eszközöket ERC20 formára konvertálják, aminek köszönhetően szabadon lehet azokat mozgatni, kereskedni és felhasználni más decentralizált alkalmazásokban. A cToken használata egy fundamentális funkciót kínál a DeFi mozgalomban. Azt a képességet nyújtja, hogy különféle protokollokat lehet kombinálni különféle építő blokkokká, amiket pénzlegónak is hívnak.

Például a cUSDC nem olyan régen lett beépítve a TokenSet alkalmazásba. Ez a népszerű DeFi dapp képes automatikus kriptoeszköz kereskedésre előreprogramozott feltételek alapján. A cUSDC kombinálása az automatikus kereskedési algoritmussal dupla előnyt kínál a felhasználóknak. A Set tokenekkel kereskedhetnek, miközben a Compound kamatot is fizet nekik.

A Compound egyik leghangosabb kritikája a Spankchain alapítójától, Ameen Soleimanitől érkezett. Ő arra a potenciálisan centralizált pontra hívja fel a figyelmet a protokollban, ami a decentralizált pénzügy világában egy nagy STOP tábla. Soleimani szerint a felhasználók által elhelyezett tőke veszélynek volt kitéve támadások és manipuláció kapcsán is, ugyanis a protokoll nem teljesen decentralizált.
A Compound alapító Robert Leshner a kritikára azzal reagált, hogy megígérte, hogy továbbfejlesztik a Compoundot, és előbb-utóbb teljesen decentralizált alkalmazássá válik, ahogy a Web3 közösség megérdemli.

Hogyan keletkeznek a cTokenek?

Minden egyes esetben, amikor a felhasználó új kriptoeszközt helyez el a Compound protokollban egy új cToken keletkezik. Ha a felhasználók hitelt akarnak felvenni, és ETH-t helyeznek el fedezetként, ők automatikusan cETH-t kapnak az elhelyezett ETH-ért cserébe.

Hogyan jutsz hozzá a cTokenedhez?

Bárki hozzájuthat a cTokenhez egy Ethereum tárca által, mint amilyen a MetaMask, Coinbase vagy Huobi tárca. Jelenleg a Compound a következő coinokban kínál hitelezést: BAT, DAI, ETH, REP, USDC, WBTC, ZRX, SAI.

Mit tudsz csinálni a Compounddal?

Amellett, hogy a befektetett kriptoeszközök kamatot termelnek neked, hitelezőként fel is kínálhatod az elhelyezett kriptókat. A kriptoeszközökre épülő hitelfelvétel folyamatba be van építve egy biztonsági rés. Biztosítani kell, hogy az elhelyezett fedezet mennyisége a felvett hitel összege felett van. Ha a fedezetként elhelyezett kriptók mennyisége nagyon visszaesik, akkor likviditási problémákat kockáztatunk. Ekkor ugyanis a fedezet automatikusan eladásra kerül azért, hogy a hitelt vissza lehessen fizetni.

Mit tartogat a jövő?

A Compound, és szélesebb értelemben a DeFi arra törekszik, hogy segítse az embereket, hogy könnyebben hozzáférjenek a pénzhez, és nagyobb kontrollal rendelkezzenek a pénzkereset és megtakarítás területén. A kritikák ellenére a Compound hosszú távú célja, hogy idővel teljesen decentralizált protokollá váljon. Jelenleg még a Compound csapata menedzseli a protokoll fejlesztését, de a terveik között szerepel, hogy minden autoritást átadnak majd a Decentralized Autonomous Organization (DAO) szervezetnek, és akkor a protokollt majd a Compound közösség tudja irányítani.