Satoshi forogna a sírjában: gyorsabban tokenizálják a Bitcoint, mint ahogy bányásszák

Az Ethereum ERC20 WBTC, avagy ‘wrapped Bitcoin’ token gyorsabban kerül generálásra, mint ahogy a Bitcoint magát bányásszák. Ez azért fura, mert a wrapped BTC árfolyama a Bitcoinéhoz lett rögzítve. Azt is jelenti, hogy ha minden egyes WBTC mögött ugyanannyi BTC lapul, akkor a DeFi platformok oldaláról nagyot nőtt a kereslet a BTC iránt.

A Dune Analytics és CoinMetrics adatait idézve Zack Voell hívta fel a figyelmet a WBTC tokenkibocsátás nagyságára szemben a frissen bányászott bitcoinok mennyiségével.

Az adat egyébként egybe esik a DeFi protokollokon tárolt érték brutális növekedésével is, ami 4.55 milliárd dollárról 5.95 milliárdra emelkedett bő egy hónap alatt.

A DeFi szektor felfutása közvetlen hatással van a WBTC piacára

A WBTC token 2019-ben indult az Ethereum főláncán és a BTC árfolyamát reprezentálja 1:1 konvertibilitással. A Compound, MakerDAO, Ren és Dharma DeFi cégek mind közrejátszottak a WBTC indulásában.

Kapcsolódó: Mi az a Compound ERC-20 protokoll? DeFi útmutató

A cél nemes, hiszen a Bitcoin és az Ethereum blokklánca között nincs átjárás. No de mivel megnőtt az igény arra, hogy az Ethereum blokkláncán is reprezentálva legyen úgy a Bitcoin, amit extra váltási díjak és időveszteség nélkül hasznosítani tudnak a DeFi platformok, a csoport létrehozta a wrapped BTC-t.

A DeFi szektor erősödésével pedig a wrapped Bitcoin iránti kereslet is megugrott.

Loong Wang, a Ren technológiai vezetője szerint:

A Bitcoin tagadhatatlanul a DeFi része, 420 millió dollár értékű BTC-vel az Ethereumon ilyen vagy olyan formában. Az elmúlt 24 órában  24 millió dollár ment keresztül a Ren-en hozamvadászati célból. Aki most nem generál APY-t [annual percentage yield – éves hozam %-ban] a BTC-vel, az alszik.

Max Bronstein, a Coinbase intézményi és kockázati befektető osztályának vezetője szerint a BTC tulajdonosok több okból dönthetnek a bitcoinjuk tokenizálása mellett.

Az egyik indok a Curve Finance platform lehet, ami napi 1% hozamot generál ha náluk tartják a bitcoinjaikat.

Az alternatív költsége a BTC nemtartásának az Ethereumon hihetetlenül magas, az sBTC pool résztvevői a Curve Finance-on napi 1%-ot kapnak, ha longba mennek a Bitcoinjaikkal.

A DeFi platformok ösztönzői, hogy náluk tartsd a Bitcoinod tokenizált formában hozzájárul a WBTC iránti kereslet növekedéséhez. Vannak persze más tokenizált ERC20 Bitcoinok is, de közel se annyira elterjedtek, mint a WBTC.

Napi 1% a hozam a Curve Finance WBTC-n

Nem mindenki ossza a DeFi-fanboyok lelkesedését a WBTC-t illetően. Joseph Todaro, a TradeBlock kutatási vezetője szerint a wrapped Bitcoinnak nincs egyetlen átfogó felhasználási területe sem a pénzügyi spekuláción kívül:

Nem látok kényszerítő felhasználási esetet hosszú távon a WBTC-re. A tetherrel való összehasonlítás nem helyt álló. Nincs mód rá, hogy letétbe helyezz dollárt az ETH-en bizalom nélkül. Viszont tudunk letétbe rakni BTC-t az ETH-en. Amint a BTC-t az ETH-en garantáló szerződések kiállták a próbát, a WBTC iránti kereslet elenyésző lesz.

Rövid távon a DeFi piac dinamikussága növeli a wrapped BTC iránti keresletet, de hosszú távon megkérdőjelezhető a trend fenntarthatósága.

Elég csak a 21 milliós mágikus számra gondolni. Ha azon túlmegy egy nap a WBTC, akkor ugyanott leszünk, ahol a központi bankok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.