Ismerős Kínából? Bologna városa jutalmazná a polgárok erényes viselkedését

Az olaszországi Bologna városa egy társadalmi kreditrendszer bevezetésére készül, amelyet csak az „okos polgár tárcájaként” hirdetnek. A programban való részvétel szerencsére önkéntes.

A Corriere di Bologna írása szerint az „okos polgári tárca” felhasználói „digitális pontokat” kapnak az „erényes viselkedésért”, például az újrahasznosításért. A pontok vásárlásra és kedvezményekre fognak feljogosítani.

„A polgár [jutalomban részesül], ha újrahasznosít, ha tömegközlekedést használ; ha jól gazdálkodik [az energiával], ha nem szankcionálja az önkormányzat, ha aktívan használja a Kultúrakártyát” – magyarázta Massimo Bugani bolognai tanácsos.

Bologna társadalmi kreditpont rendszere két aspektusában EGYELŐRE különbözik a kínaitól: önkéntes és a lakosokat nem büntetik a rossz viselkedésért. Az önkormányzat azt reméli, hogy a lakosok egyfajta jutalomkártyaként kezelik a programot és ezáltal emelkedni fog a felhasználók száma.

„Nyilvánvalóan senkit se kényszerítünk majd a részvételre, és aki bele kíván vágni a saját jóváhagyásával, az letölthet és használhat egy speciális alkalmazást is, de úgy gondolom, hogy sokan lesznek, akik csatlakozni fognak” – folytatta Bugani. „Azt akarjuk, hogy a polgárok megértsék, nem veszítenek, de a [jó] viselkedést jutalmazzuk.”

A bolognai szociális kreditpontprogram sikere ugródeszka lehet Olaszországnak és az egész EU-nak, és ha a kormánynak tetszenek az eredmények, akkor nehéz lesz megállítani a megfigyelőállam-párti döntéshozó pszichopatákat.