Kína új szociális kreditrendszere már blokkláncon fog működni

Miután tavaly októberben Xi Jinping elnök kijelentette, hogy a blokklánc technológia rengeteg lehetőséget kínál és az ország nyit a blokklánc irányába, Kínában különféle szövetségi ügynökségek jelentek meg azért, hogy betartassák az új rendeletet. Most pedig több iparági szakértő fogott össze és szervezett egy szakmai szemináriumot, ahol megvitatták azt, hogy hogyan hozhatnának létre egy fejlett digitális irányítási rendszert blokklánc alapon.

Szociális kreditrendszer blokkláncon

Január 14-én rendezték meg Pekingben, a „Blokklánc technológia segíti Kína új szociális kreditrendszerét” elnevezésű szemináriumot. A rendezvény célja azt volt, hogy egyesítse a blokklánc ipar legjelentősebb szakértőit. A kezdeményezés keretében arra kérték őket, hogy működjenek együtt egy új szociális kreditrendszer létrehozásában. A China.org.cn hírportál jelentése szerint több mint 20 blokklánc szakember vett részt a szemináriumon, akik között voltak iparági szakértők, kutatók és vállalkozók, Kínából és külföldről egyaránt.

A szeminárium során arra a következtetésre jutottak, hogy a mesterséges intelligencia, valamint a blokklánc technológia kiemelkedő szerepet fog betölteni Kína új szociális kreditrendszerének kialakításában.

A jelentés a következőket fogalmazta meg:

A szakértők végül egyetértettek abban, hogy az innováció világgazdaság hosszú távú fejlődésének hajtóereje. Hozzátették, hogy a történelemre visszatekintve egyértelmű, hogy az intézményi mechanizmusok reformja által felszabadult életerő és kreativitás, valamint a technológiai fejlődés által létrehozott új iparágak és termékek azok, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a világgazdaság kilábaljon és felépüljön a súlyos válságokból.”

Az eseményt a Yunhe Technológiai Csoport, a Yunhe Új Társadalombiztosítási Rendszer Közös Kutatóintézete, a Kínai Blokklánc Vállalati Társadalmi Felelősségvállalási Kutatóintézet és a pekingi Huaxia Ipari Hálózat Intelligens Technológiai Kutatóintézete rendezte.

A kormány figyelemmel kíséri polgárait

A kínai állam egy országos rangsorolási rendszert indít, amely figyelemmel kíséri az ország lakosságának viselkedését. Több mint 1,4 milliárd kínai állampolgárt rangsorolnak úgynevezett szociális kreditük alapján. Az új szociális kreditrendszert először 2014-ben jelentették be. Ennek fő célja az lenne, hogy a kínai állampolgárok életét minden szempontból alaposan megfigyeljék. Ellenőrzik a viselkedésüket és megbízhatóságukat is, ezek alapján pedig egy besorolást kapnak. A kormány által kiadott kreditrendszer tervezete úgy fogalmaz, hogy „a bizalom megőrzése dicsőséges, a bizalom megtörése szégyenteljes”.

A kreditrendszer korábban is működött, de önkéntes alapon. 2020-tól azonban minden kínai állampolgár számára kötelezővé válik. A kínai utakon már most 200 millió megfigyelő kamera van elhelyezve. Ezek figyelik a szabálytalanságok elkövetését, emellett arcfelismerés és hangfelismerés funkcióval is rendelkeznek. A megfigyelés viszont kiterjed majd a vásárlási szokások és még a későn befizetett számlák ellenőrzésére is.