Ismét 71 000 dollár felett a Bitcoin, mit mutatnak a hálózati fundamentumok?

Kedd hajnalban ismét 71 000 dollár felett a Bitcoin árfolyama, erre pedig május 20-a óta nem volt példa. A bikás trend folytatásához szükséges 69 000 dolláros árfolyam áttörése akár reménykedésre is adhatna okot. Ugyanakkor a hálózati fundamentumok nem minden esetben támasztják alá ezt a hirtelen felfutást.

A CryptoQuant vezérigazgatója, Ki Young Ju legutóbbi X-bejegyzésében azt vizsgálta, hogy a Bitcoin túlértékelt-e, vagy a hálózaton mért mutatószámok alátámasztják az elmúlt 24 órában bekövetkezett drasztikus emelkedést. Derítsük ki!

Továbbra is erős a Bitcoin hálózata: Bitcoin on-chain elemzés

Cikkünk írásakor a Bitcoin árfolyama BTC Price BTC Price 71 000 dollár felett található, az eszköz több mint 3%-os emelkedésen ment keresztül az elmúlt 24 órában, melyet első sorban a spot Bitcoin ETF töretlen népszerűségének köszönhetünk. A Fairside Investors adatai alapján az elmúlt 15 kereskedési napon pozitív nettó beáramlást tapasztalhattunk. Hétfőn pedig a BlackRock-nak és Fidelity-nek köszönhetően 886 millió dolláros beáramlást tapasztalt az Bitcoin tőzsdén kereskedett instrumentuma. Ezzel pedig összességében már 14,8 milliárd dollár található a januárban elfogadott eszközben.

Ki Young Ju, a CryptoQuant vezérigazgatója, a Bitcoin jelenlegi állapotát a hálózati mérőszámokkal kívánta meghatározni, melyhez a Thermo Cap-et vizsgálta meg először. A Thermo Cap a Bitcoin teljes piaci kapitalizációját viszonyítja az összes eszköz előállítási költségéhez. A mutatószámot úgy kaphatjuk meg, ha összeadjuk az összes bányászjutalmat (dollárban), majd ezt viszonyítjuk a Bitcoin aktuális piaci kapitalizációjához (dollárban). Az alacsony Thermo Cap alulértékeltségre, a magas Thermo Cap túlértékeltségre utalhat.

A Bitcoin Thermo Cap együtthatója, forrás: CryptoQuant

Ahogyan az a grafikonon is látszik, a Bitcoin Thermo Cap mutatója az elmúlt 8 hónapban emelkedő tendenciát mutat. Ugyanakkor meg sem közelíti az előző ciklusokban látott értékeket.

Profitrealizálás a láthatáron

Egy másik, az eszköz aktuális állapotát szemléltető mutató a nettó nem realizált nyereség/veszteség, melyet a piaci kapitalizációból és az összes Bitcoin utolsó tranzakciós értékéből számolhatunk ki. Amennyiben a NUPL negatív, a piaci szereplők többsége veszteségben van, pánikra vagy mélypontra utalhat. A pozitív NUPL a befektetők nyereséges helyzetére utal, értéke 0 és 0,25 között reménykedésre ad okot, 0,25 – 0,50 között optimizmusra, 0,50 felett pedig euforikus hangulatra és csúcspontokra utal.

A Bitcoin NUPL együtthatója, forrás: CryptoQuant

Jelenleg 0,5 körül van a NUPL értéke, vagyis a piaci szereplők többsége nem realizált profittal tartja a Bitcoin-t. Korábbi tapasztalatok alapján a lokális csúcsok 0,65 – 0,70 körüli NUPL-nál kerültek megdöntésre, ezeket pedig rendszerint 20%-os vagy annál nagyobb korrekció követte.

A hálózati aktivitás túlértékeltségre utal

Míg a Thermo Cap szerint a Bitcoin alulértékelt és a NUPL szerint is „egészséges” az eszköz állapota, a hálózati aktivitáson alapuló NVT mutató (tranzakciós mennyiségen alapuló hálózati érték) 30 napos mozgóátlaga szerint a Bitcoin túlértékelt, mivel a tranzakciós mennyiség elmarad az eszköz árfolyamától.

A Bitcoin NVT együtthatójának 30 napos mozgóátlaga, forrás: CryptoQuant

Ami a Bitcoin esetében az NVT mutató, az a részvények esetében a P/E mutató, vagyis az egy részvény nyereségére jutó részvényárfolyam. A magas NVT azt jelenti, hogy az eszköz értéke magas a tranzakciók számához képest, vagyis piaci buborék van kialakulóban, míg az alacsony NVT alulértékeltségre engedhet következtetni.

Habár nem feltétlen lehet korrekcióra következtetni az NVT mutatóból, jól látszik, hogy gyakran ellentétes mozgást produkált az árfolyamhoz képest. A makrogazdasági környezet stabilizálódása és a spot Bitcoin ETF töretlen sikere könnyedén új csúcsokra emelheti a Bitcoin árfolyamát. A technikai elemzők szerint a következő megálló valahol 84 000 dollár környékén jöhet.