Jelentősen csökkent a rövid távú Bitcoin-tulajdonosok által realizált nyereség, ideje vásárolni?

A hálózaton belüli analitikák lehetővé teszik, hogy a blokklánc-alapú eszközök esetében következtetéseket vonjunk le a historikus adatok alapján. Bár ezek az adatok nem garantálják a jövőbeli hozamokat, egy komplett iparág épült ezen adatok elemzésére. A CryptoQuant az egyik legismertebb blokklánc-elemző cég.

A vállalat egyik elemzője, Axel Adler Jr. nemrégiben a Bitcoin rövid távú birtokosainak viselkedését vette górcső alá, és megállapította, hogy az általuk realizált nyereség jelentősen csökkent. Ez arra engedhet következtetni, hogy az STH-k növekedésre számítanak.

Az STH-k kevesebbet realizálnak

A rövid távú Bitcoin-tulajdonosok, azaz az STH-k az angol short term holder kifejezésből azok a befektetők, akik legfeljebb 155 napig birtokolják az eszközt, mielőtt az eladás mellett döntenének. Statisztikailag minél tovább tart egy eszközt a befektető, annál kisebb eséllyel adja el – ez pedig különösen fontos a kriptovaluták esetén. Mivel az STH-k új belépők a piacon, maradásukra viszonylag kicsi esély mutatkozik.

Az ő viselkedésüket vette górcső alá Axel Adler Jr., és foglalta össze tapasztalatait X-bejegyzésében. Az elemző arra a következtetésre jutott, hogy az STH-k az utóbbi időben sokkal alacsonyabb összegű nyereséget érnek el, mint korábban. Viselkedésükhöz hozzátartozik, hogy általában egy piacon az új belépőnek számító csoport hajlamos könnyebben pánikba esni és impulzív döntéseket hozni egy hirtelen esés vagy felemelkedés következtében. A CryptoQuant munkatársa tapasztalatait az alábbi grafikonon szemléltette.

A Bitcoin STH-k által realizált nyereség, veszteség, forrás: CryptoQuant

Amint az a grafikonon is látható a Bitcoin rövid távú tulajdonosainak realizált nyereség és veszteség mutatója, vagyis a beszerzéskori és a piaci ár közötti különbség, a történelmi csúcs (73 750 dollár) közelében 42%-os volt, ez pedig az elmúlt hónapokban tapasztalt piaci bizonytalanság közelében 10%-ra esett vissza. Axel Adler Jr. ebből arra következtet, hogy a befektetők jelenleg nem akarnak profitot realizálni, pozícióikat tartják, mivel további növekedésre számítanak.

Csökkent a teljes tőkeösszeg is

Historikus adatok alapján arra következtethetünk, hogy a Bitcoin árfolyamának növekedése hamarosan megkezdődik. Ezt támasztja alá Axel egy korábbi X-bejegyzése, melyben a teljes tőkeösszeg és a Bitcoin árfolyamának alakulásából olvashatunk le összefüggést.

A Bitcoin teljes tőkeösszegének változása, forrás: CryptoQuant

Ahogyan a diagram is mutatja, ez az együttható korábban magas szintű korrelációt mutatott a Bitcoin árfolyamával, most viszont a korrekciót követően az új érdeklődés rendesen alább hagyott. A befektetők által az eszköz megvásárlására fordított összeg azonban úgy tűnik, mélypontot talált és új kereslet áramlik a piacra. Korábbi tapasztalataink alapján ez ismét az eszköz árfolyamának felfutásához vezethet.

A Bitcoin árfolyama

Cikkünk írásakor a Bitcoin BTC Price BTC Price árfolyama 68 800 – 69 000 dollár között ingadozik, az elmúlt héten nem különösebben változott az eszköz ára semelyik irányba. Linda Trading technikai elemző szerint azonban a Bitcoin árfolyama egy rendkívül fontos támaszt tartott meg többször is 67 200 dollár környékén.

A Bitcoin árfolyamának technikai elemzése, Linda Trading, forrás: TradingView

Az elemző szerint egy új felfutás megkezdéséhez azonban a 71 500 dolláron található ellenállást kellene leküzdenie az árfolyamnak. Mivel a 69 000 dollár feletti havi zárás nem sikerült, ezért nem tudjuk még biztosan kijelenteni, hogy ismét a vásárlók diktálják az árfolyam alakulását. Egy potenciális felfutás során azonban akár 82 000 dollárig is emelkedhetne a „digitális arany” árfolyama.