Ismét beindultak az iráni bitcoin bányászgépek a nyári tiltás után

Az energiahiánytól való félelmek közepette Irán nyár elején leállíttatta a bitcoin bányászgépek működését, a nyár elteltével azonban mostantól ismét lehetővé teszi a kriptopénz bányászatot.

Irán áldását adta az engedélyezett kriptovaluta bányászati gépek újraindítására a Hasszan Rouhani korábbi elnök által elrendelt három hónapos szünet után.

Becslések szerint a világ kriptopénz bányászatának mintegy hét százaléka zajlik Iránban, nagy teljesítményű, sok áramot zabáló masinákkal. A világ legolcsóbb villamosenergia árai az országban jövedelmező üzletre ösztönöznek, egyes esetekben néhány kínai szervezet bevonásával.

Iránban azonban júniusban ismét áramhiány lépett fel, amikor a hőmérséklet emelkedett és az emberek a légkondicionáló berendezéseket bekapcsolták. A kriptovaluta bányászat ellentmondásos gyakorlatát három hónapra betiltották, bár illegális, földalatti számítógépek tízezrei működtek továbbra is az országban.

Télen ismét áramhiány várható, mivel Iránban brutálisan kevés áramot termelnek, főként az ágazatba történő beruházások hiánya miatt. A 2021-es súlyos aszály tovább csökkentette az energiatermelést, mivel a legtöbb gát félig üres.

Bár egyes tisztviselők szerint a kriptobányászat csak 300 megawatt energiát használ, mások arra figyelmeztettek, hogy a felhasználás sokkal nagyobb, és ez veszélyeztetheti az elektromos hálózatot és a lakossági ellátást.

A helyi média arról számolt be, hogy még egyes kormányhivatalokban is működnek illegális kriptogépek. A teheráni tőzsde igazgatója szerdán bejelentette lemondását, miután a szervezet irodáiban kriptopénz bányászgépeket üzemeltetettek a dolgozók természetesen megfelelő engedélyek nélkül.