Felpörögtek a Bitcoin határidős ügyletek

Az elmúlt napokban többször írhattunk arról, hogy a bitcoin árfolyama alapvetően egy “unalmi” zónában van. Ez azt jelenti, hogy most már több mint egy hónapja nem mozdult ki egy szűk árfolyamsávból két komolyabb kilengést leszámítva. Viszont a határidős Bitcoin futures ügyletek megújuló piaci keresletet és lehetséges volatilitást vetítenek előre.

Ígéretes képet vetítenek előre a Bitcoin határidős ügyletek

A nyitott határidős szerződésekben elkülönített pénzeszközök teljes összege (OI) komoly emelkedést mutat az elmúlt időszakban. Ahogy a bitcoin ára megközelítette a 70 ezer dollárt az év korábbi részében, az OI is soha nem látott szintre emelkedett. Ez egyértelműen mutatta a befektetői érdeklődést és elkötelezettséget. Ahhoz nem kell szakértőnek lenni, hogy lássuk, az OI emelkedése a határidős piac jelentős fellendülését tükrözi.

Azért volt honnan visszajönni, hiszen az FTX kriptotőzsde összeomlását követően a nyitott szerződések 40%-a tovatűnt. És még az azután következő időszak sem mutatott túl komoly emelkedést a nyitott kontraktusok számában. Jelenleg körülbelül 29 milliárd dollár van lekötve a határidős ügyletekben, ami azért komoly szintlépés a 2022 végén látott mélypontokhoz képest. Sőt, már közel van az idén márciusban elért csúcsokhoz.

Ez az újjáéledés a megnövekedett intézményi részvételnek tulajdonítható, különösen a CME tőzsdéjén keresztül, amely a piac iránti intézményi érdeklődés kulcsfontosságú belépési pontjává vált. A nyitott határidős állomány növekedése nemcsak a befektetők bizalmának visszatérést mutatja. De előrevetíti a piac potenciálisan erősebb volatilitását és a nagyobb mértékű ármozgásokat is.  Nagyon röviden a határidős ügyletek azt jelentik, hogy valaki a szerződéskötés pillanatában meghatározott áron és összegben egy jövőbeli időpontra vonatkozóan köt Bitcoin vásárlási vagy eladási szerződést.