Ismét megbüntették a Metát, most 414 millió dollár a fizetendő összeg

Az ír adatvédelmi bizottság 414 millió dollárra büntette a Metát európai uniós adatvédelmi szabályok megsértése miatt.

Miután elfogadták az EU legújabb adatvédelmi szabályzatát, a Facebook és az Instagram is arra kérte felhasználóit, hogy fogadják el a frissített felhasználási feltételeiket. Ezek arra vonatkoztak, hogy az emberek adatait hogyan használhatják majd fel különböző hirdetésekhez a platformokon. Az említett két közösségi óriás azonban nem adott választási lehetőséget a felhasználóknak: vagy elfogadják azt, vagy többé nem használhatják szolgáltatásukat.

Az eset előzményeként még 2018-ban May Schrems osztrák ügyvéd és adatvédelmi aktivista tett panaszt Mark Zuckerberg vállalata ellen. Schrems két ember nevében nyújtotta be a panaszt, amely szerint a Meta (korábban Facebook) arra kényszerítette őket, hogy adataikat célzott hirdetésekhez használják fel.

Az ír hatóságok megvizsgálva az esetet úgy döntöttek, hogy a Meta nem kényszerítheti ki az emberek hozzájárulását az említett módon. Azzel érveltek, hogy nem volt egyértelmű hogyan és miért kívánják felhasználni a róluk megszerzett információkat.

A megbüntetett vállalat válaszul elmondta, hogy az Instagram és a Facebook személyre szabott és a célzott hirdetései elengedhetetlenek a platformok működéséhez. Hozzátették, hogy nem kényszerítették a felhasználókat, hogy fogadják el feltételeiket. Inkább arról van szó, hogy nem tudnak működni célzott hirdetések használata nélkül. A vállalat nem fogadja el a bírságot, és a fellebbezést tervezi.

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, még novemberben szintén egy 281 millió dolláros bírságban részesítették a Metát az ír hatóságok. Akkor egy olyan adatvédelmi incidens miatt, amelynek következtében több százmillió Facebook-felhasználó személyes adatai kerültek fel az internetre.