Ítéletidő Texasban – leálltak a bitcoin bányászfarmok is

A Texas államban tomboló téli vihar miatt leállt a bitcoin bányászfarmok egy része. Borzalmas ítéletidő van az amerikai államban, több mint száz éve nem volt ilyenre példa. Több millió háztartatás maradt áram, fűtés és víz nélkül. 

A texasi bitcoin bányászati farmok egy része áram nélkül maradt. A napok óta tartó ítéletidő miatt kénytelenek voltak egyes bányászatok leállítani a működésüket, míg mások felár ellenében használhatják csak a villamosenergiát. Ethan Vera, a Luxor Tech amerikai kriptobányászati társaság társalapítója azt mondta, hogy a texasi leállás miatt a Luxos mining poolja által generált hashráta 40%-kal csökkent.

Bár az nem világos, hogy a globális bányászati ​piacon a hashráta hány százaléka származik a texasi létesítményekből, a legnagyobb bitcoin bányászati ​​vállalatok, mint például a Bitmain és a Layer 1 is Texasban működnek, hiszen a villamosenergia itt rendkívül olcsó.

A Bitmain kriptobányászati ​​óriás a világ egyik legnagyobb bitcoin bányászfarmját a kelet-texasi Rockdale-ben építette még 2019-ben. A Layer1 Technologies kriptobányászati ​​vállalat pedig 2020 év elején kezdte meg a működését Nyugat-Texasban. Éppen a múlt héten jelentette be az Argo Blockchain bitcoin bányászati társaság (ARB), hogy Nyugat-Texasban kíván földterületet vásárolni, mivel hamarosan több bányászati ​​létesítményt is akar a térségben építeni.

Texas villamosenergia-hálózata a múlt hétvégén már elvesztette az energiatermelés egy részét, mert a szélturbinák megfagytak, az erőművek számára pedig nem volt elég földgáz – jelentette ki Dan Woodfin, a texasi The Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) vezető igazgatója.

Napok óta nincs áram és fűtés, sok helyen már víz sincs

Jelentések szerint múlt vasárnapra minden típusú energiaforrás – beleértve az atomerőműveket és a szénerőműveket – leállt a tomboló vihar miatt. Az Egyesült Államok egyik leggazdagabb állama oda jutott, hogy már alig tud áramot szolgáltatni a lakosságnak. Rengeteg háztartás már ötödik napja van áram és fűtés nélkül. Egyre több halálesetről számol be az amerikai sajtó, mivel sokan alternatív megoldásokkal próbálnak fűteni. Vannak, akik a kinti grillezéshez használt faszénnel tüzelnek odabent, mások zárt helyiségben járatják az autójukat, ami miatt többen szén-monoxid mérgezést kaptak.

Sokan azokhoz az ismerősökhöz mennek, akiknél még van áram és fűtés, így egyes házakban akár 4-5 család is meghúzza magát. A koronavírus szempontjából kockázatos megoldás így átvészelni az időszakot, de a fagyhalál sem jobb. Egyre többen számolnak be arról, hogy az elképesztő hideg miatt elfagytak a vízvezetékek, ami miatt sok háztartásban már nincs ivóvíz sem. Sokan keresnek tűzifát, de már azoknak is fogyóban van, akik korábban azzal fűtöttek. A legnagyobb problémát a vízhiány okozhatja, amely egyre több háztartást érint. Az élelmiszerboltok elkezdték korlátozni a palackos víz vásárlást, fejenként maximum 2 gallon (nagyjából 7,5 liter) víz vásárolható.

Egyesek attól tartanak, hogy valóságos humanitárius katasztrófa fog kialakulni Texasban, hiszen a legalapvetőbb szolgáltatások nem érhetők el: áram, fűtés, víz. Mindenki választ vár a szolgáltatóktól, amelyeknek még mindig nem sikerült megoldást találni a problémákra. Áram hiányában nem működnek a szennyvíztisztító telepek sem, így többen félnek, hogy még a szennyvíz elvezetéssel és tisztítással is gondok lesznek.

Néhány döbbenetes bejegyzés Texasban élőktől:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.