Megszületett a várva-várt Bitmain-alku az alapítók között

A Bitmain egy magántulajdonban lévő, pekingi székhelyű kínai cég, amely hardvereket és szoftvereket is kínál a minél hatékonyabb bitcoin bányászáshoz. Ha a cég neve így önmagában kevésbé lenne ismert, akkor gondoljunk olyan márkákra, mint például a bányászati körökben igencsak ismert AntMiner vagy éppen az AntPool és a Hashnest. Szóval a céget ketten alapították még 2013-ban, Micree Zhan és Jihan Wu. A két fél azonban néhány évvel később komoly vitákba keveredett, amiből a cég sem profitált annyira. Így örömteli hír, hogy megszületett a Bitmain-alku.

Megszületett a Bitmain-alku

Az elmúlt időszakban elég sokat lehetett cikkezni a felek közötti, időnként nagyon elfajult vitáról. Így nem mindenkit ért meglepetésként, hogy hosszú tárgyalássorozat után Zhan 600 millió dollárért ki fogja vásárolni a cégből Wut. Utóbbi ezzel távozni fog a cégtől, de marad a bányászat közelében, hiszen például övé marad teljes egészében a bitdeer vagy éppen a BTC.com is. Karrierjének következő állomása valószínűleg a Matrixport felfuttatása lesz. Ezt a céget Wu még 2018-ban alapította és pénzügyi szolgáltatásokat nyújt a keretein belül a bányászok számára. A Wu és Zhan közötti vitát egyébként komoly közvetítés után sikert lezárni.

Ennek a közvetítői munkának az eredménye a fentebb említett 600 millió dolláros alku. Ezt december 28-án jóvá is hagyták a részvényesek, akiket azért is érint ez a váltás komolyan, mert Zhan a saját részvényeinek eladásából fogja finanszírozni az üzletet.

Az alapító

Mivel most már az alku biztossá vált, a hardvergyártás, a mesterséges intelligencia fejlesztése és minden más is Zhan irányítása alá fog tartozni. Az előzményekről már elég sokat írtunk itt a Bitcoinbázison, de legyen elég annyi, hogy Wu még 2019 végén eltávolította a cégtől Zhant, aki ezt nem hagyta annyiban és komoly jogi vita kezdődött. A történet odáig fajult, hogy a Bitmain komoly milliókat bukott el üzleteken, amikor Zhan leállította a vevőknek történő kiszállításokat idén nyáron. Akárhogy is, az alkuval most jól fog járni kb. mindenki, a befektetők, a vezetők, a dolgozók és a bányászok is.

Wu döntésének lehetséges háttere

Amúgy arra vonatkozóan is megoszlanak a vélemények, hogy Wu miért állt a Bitmain-alku mögé. A legvalószínűbb az, hogy a világ egyik leghíresebb befektetőjét, Warren Buffettet példaképének tartó Wu inkább már csak befektető akar lenni. De szintén érdekes elmélet, hogy mindketten belátták, hogy vitájukkal csak a cégnek ártanak. A harmadik opció szerint Wu úgy gondolja, hogy már nincs akkora perspektíva a bányászásban, mint korábban. Akárhogy is legyen, a lényeg, hogy megegyeztek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.