Itt a Bitcoin kapituláció vége? A rövid távú befektetők halmozzák a Bitcoint

A Glassnode legújabb jelentéséből az olvasható ki, hogy a kriptopiacon már túl vagyunk a kapitulációs eseményen. Az adatok ugyanis azt mutatják, hogy a rövid távú tulajdonosok folyamatosan vásárolják a kriptókat. Több mint két év óta először fordult elő, hogy a rövid távú tulajdonosok (STH – short term holders) aktívabbak lettek a BTC-piacon, mint a hosszú távú tulajdonosok (LTH -long term holders) – emeli ki a Glassnode.

A rövid távú befektetők 300 ezer BTC-t vettek a Luna összeomlása óta

A Terra ökoszisztéma május elején összeomlott, amikor a kriptoprojekt natív algoritmikus stabilcoinja, az UST elvesztette dollárparitását. Opportunista kereskedők kihasználták a stabilcoin esését és a LUNA-hoz való kapcsolódását, ami végül mindkét eszköz árfolyamának hatalmas zuhanását eredményezte.

Amellett, hogy a LUNA és az UST piaci értékéből több mint 60 milliárd dollár tűnt el, ez az összeomlás komoly hatással volt az egész kriptoiparra. Az egész kriptopiac zuhanni kezdett. Ennek következtében a Bitcoin napok alatt több mint 10 000 dollárral esett be az eddigi éves mélypontjára.

rövid távú befektetők pozíciók

Az ilyen szélsőséges volatilitás, különösen amikor a kockázatosabb eszközök értéke csökken, felfedi a befektetők természetét. Jellemzően a nagyobb meggyőződéssel rendelkezők (akiket hosszú távú tulajdonosoknak vagy olyan befektetőknek tekintünk, akik a múltban is átélték már a medvepiacokat) hajlamosak kitartani. A rövid távú tulajdonosok viszont sietnek eladni eszközeiket, gyakran akár veszteségek árán is.

A Glassnode legutóbbi jelentése azonban azt mutatja, hogy a május eleji kedvezőtlen fejlemények óta az STH-kínálat több mint 330 000 BTC-vel nőtt.

Ilyen mértékű felhalmozás a rövid távú befektetők részéről csak a bikapiacokon történik. Ugyanis általában az STH befektetők a csúcsokon vásárolnak, és a mélypontokon adnak el. Csak néhány példa volt arra eddig az elmúlt évekből, hogy áresések során halmoztak fel. Ilyen legutóbb a koronavírus 2020 márciusi kitörésekor volt.