Itt a következő divat: kriptovaluta bányászat mobilon

 • 23
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Már jól ismerjük a konszenzuson alapú jutalmazó rendszereket, mellyel ingyen kriptovaluta szerezhető. De most egy új divat kaphat szárnyra, amely mobilon zajlik, nem támaszkodik a Proof-of-Work-re, hanem inkább Trusted Circles-re. Csak egy e-mailre és egy IP-címre van szükség. A szolgáltatás ingyenes, nincs sem részvételi díj, sem drága előfizetés.

Itt az Electroneum, a PiNetwork és az Initiative Q projektek, melyek mindegyike több millió bányásszal (felhasználóval) rendelkezik.

Mindhárom projekt a bitcoin kezdeteit juttatja az ember eszébe. A mobil bányászathoz nem kell kiemelkedő blokklánc és kriptovaluta tudás. A bányászat nincs hatással a készülék teljesítményére, nincs energiapazarlás, mindössze naponta egyszer a Pi-re, hetente egyszer pedig az Electroneum-ra kell kattintanod és már igazi bányásszá is váltál. Mindegyik projekt tokenekkel jutalmazza azon felhasználóit, akik új embereket hívnak meg a felületre, az Initiative Q viszont az MLM-hez (multi-level marketing) hasonlító stratégiájával kíván népszerűvé válni.

De most ismerjük meg közelebbről is ezeket a projekteket!

Electroneum

Az Electroneum (ETN) egy felhasználóbarát, mobilorientált kriptovaluta, amely bármilyen Androidos okostelefonon bányászható. A közel 2,5 millió felhasználóval rendelkező alkalmazás, az Instant Payment System-en keresztül lehetővé teszi a tranzakciók azonnali rendezését. Az ETN megtalálható a kriptotőzsdéken is és az ICO eladásból már 40 millió dollárt kalapoztak össze.

Mobil bányászatuk minden hónapban ingyenes ETN-el jutalmazza a felhasználókat. A felhasználók minden hónapban akár 3 dollár értékű ETN-t is bányászhatnak, amely tárolható illetve el is költhető az ETN-t elfogadó kereskedőknél. Az olyan fejlődő országokban, ahol a havi jövedelem az 50 dollárt sem éri el, bizony nagy segítség lehet a 3 dolláros jutalom.

A alkalmazás emellett vonzó ösztönző programmal rendelkezik. Ha valaki a hivatkozási kódoddal csatlakozik, 5%-os ETN bónuszt kapsz az általuk bányászott kriptovaluta után, míg ők 1%-os bónuszt kapnak. Ezzel passzív jövedelemre tehetsz szert, nagyobb megerőltetés nélkül.

Pi Network

Alig kilenc hónappal ezelőtt Nicolas Kokkalis, Chengdiao Fan, Vince McPhilip és Aurelien Schiltz elindították a Pi Network-öt és a hozzá kapcsolódó kriptovalutát. A Pi, a Stellar Consensus Protokollon működik és már több mint egymillió mobil bányásszal büszkélkedhet. Ugyan még nincs jelen egyetlen kriptotőzsdén sem, már most 2–10 dollár/Pi közötti tranzakciókat hajtanak vele végre az emberek.

A Stanford Daily híroldalon egy rajongó a következőket nyilatkozta:

„A kriptovaluta és a blokkláncok ugyanúgy képesek decentralizálni a pénzügyi és jogi szolgáltatásokat, mint ahogyan az internet decentralizálta az információ áramlását és a médiát. Sajnos a jelenlegi formában a legtöbb kriptovaluta nem elérhető a hétköznapi emberek számára, akik a legjobban tudnának a technológiából profitálni.”

A Pi Network-höz csak meghívóval lehet csatlakozni.

Initiative Q

Az Initiative Q a volt PayPal-os srácok figyelemreméltó próbálkozása. Egy új fizetési rendszert akartak létrehozni és habár ez nem egy mobil bányász alkalmazás, mégis elképesztően vonzó. Jelenleg még nem alapul blokkláncon, csak részben lesz központosított és egy visszafordítható fizetés funkcióval rendelkezik. Azt viszont még homály fedi, hogy hogyan kerül bevezetésre az Initiative Q. A média azonnal ráharapott és azzal vádolták meg, hogy csak MLM típusú csalás.

A projekt alapítója, Saar Wilf, aki 2008-ban távozott a PayPal-tól 169 millió dollárért cserébe, és Lawrence White, a George Mason Egyetem közgazdaság tudományi professzora, mégis több millió embert meggyőzött arról, hogy a holnap fizetőeszközének asztalánál érdemes helyet foglalni. A Wikipedia szerint Frank Chung, a news.com.au-tól 2018 októberében írta, hogy a cég marketingjéből kiérződik, hogy „átverés vagy piramisrendszer”. Huszák Dániel, a portfolio.hu hasábjain pedig „díjnélküli MLM-hez” hasonlította a projektet. Eközben Owen Gough, a Digital Spy egyik írója úgy fogalmazott:Az Initiative Q valódi vagy hamisítvány? A rövid válasz: halvány fogalmam sincs. ”

Az Initiative Q azonban nem hagyta annyiban a vádaskodást és a Twitteren reagált a kritikákra.

Szakmai vélemények

Brendan Markey-Tower, a Queenslandi Egyetemen közgazdásza, a Stuff.co.nz oldalán 2018 novemberében viszont azt nyilatkozta, hogy „ez nem egy átverés és a rendszer nem fog „senkit sem mesésen gazdaggá tenni. Ennek ellenére érdekes ötlet. ”

Az Initiative Q üzleti modellje úgy fogalmaz, hogy 2 billió Q tokenjük 2 billió dollárt fog érni a fizetési hálózat beindításának köszönhetően.

David Gerard erre a következőképpen reagált:

A bitcoin a semmiből indult el, és most bitcoinonként több ezer dollárt ér, amelynek egyetlen valós piaca nem más, mint a dark weben lévő drog. Szóval furcsa dolgok történtek.”

Francesco Giacomini a Medium-on azt írta:

„De ha ez az új rendszer nem kriptovaluta, és nem a blokkláncon alapul, akkor miért beszéljünk az Initiative Q-ról? Egyszerű: az Initiative Q célja megegyezik sok kriptovalutáéval. Ugyanazokat a felhasználókat vonzza a kriptovaluták világában. Ezenkívül az a tény, hogy az Initiative Q nem egy kriptovaluta, egyedi és különleges termékké teszi, ami azok számára lehet vonzó, akik csak a digitális valuták világába akarnak belépni.”

Azt viszont mindenképp érdemes megjegyezni, hogy egy kiváló gazdasági testület támogatja a projektet. Egyetemi közgazdász professzorok (Lawrence H. White, Marc Rysman, William J. Luther), akik nagy tapasztalattal rendelkezik a bank-és pénzügy területén. Az Initiative Q is csak meghívással használható.

Elérhető alternatívák

Habár számos alternatíva létezik kriptovaluták bányászatára, mobilon bitcoint bányászni szinte lehetetlen. A legtöbb mobilnak több hónapra lenne szüksége ahhoz, hogy a bitcoin egy töredékét előteremthesse. Egy jó tanács. Ha mobilon szeretnél altcoint bányászni, amelyek proof-of-work-öt használnak, egyes mobilbányász appok kárt okozhatnak a készülékben. A MinerGate viszont olyan mobilbányász alkalmazást kínál, amellyel Monero-t, Dash-t, DigitalNote-t, MonetaVerde-t illetve QuazarCoin-t is bányászhatsz. Az applikáció beépített pénztárcát is tartalmaz, ahol a kemény munkával megkeresett coinokat tárolhatod.


 • 23
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.