ICO-k után itt a legújabb őrület, ingyentokenek airdrop révén

Sok szó esik az ICO-król, hogy túl sok van belőle, hogy szabályozatlan, hogy rengeteg a csalás és az értéktelen token. A Facebook után a héten a Google is bejelentette, hogy kisöpri az ICO-s és a kriptopénzes hirdetéseket platformjáról, valamint a SEC is azon dolgozik hogy rendet rakjon az ICO-k piacán. Egy valamit azonban egyelőre nem piszkálnak, ez pedig az airdrop. Kérdés: vajon meddig?

Mi az az airdrop?

Az airdrop során a kripto startupok tokeneket vagy kriptopénzeket küldenek ingyen bárkinek, akik ezért cserébe megoldanak pár feladatot. Ennek során be kell regisztrálni az adott weboldalra, megadni adatainkat az anonimitás jegyében, teleszórni a közösségi oldalakat linkekkel és éljenző kommentekkel és már hozzá is jutottunk az ingyen kriptókhoz vagy tokenekhez. Van ahol még ennyit sem kell tenni és elég egy egyszerű regisztráció, emailcím, egy ETH cím, és már jönnek is a tokenek. És vannak akik ennél is tovább mentek, mint például a Rebellious holland startup, akik ICO helyett csak airdropot tartottak. Nem volt vásár, mindenki ingyen jutott hozzá a kriptokhoz, amit később eladhattak, miután a startup megjelent a különböző tőzsdéken.

A nyilvános értékesítés filozófiája az, hogy azok akik bevásárolnak a kriptókból, értik és támogatják a projekteket és elősegítik azok reklámozását. Az airdropok hasonló célt tűztek ki, itt azonban nincs vásárlás, tehát hit, tudás és befektetés nélkül is birtokolhatunk tokeneket.
Arra a kérdésre, hogy akkor miért is éri meg egy adott startupnak ICO helyett/mellett airdropokat tartania, több válasz is lehet. Figyelemfelkeltés, startup lévén drága hirdetések helyett jobban megéri ingyen osztogatni tokeneket, közösségépítés, bárki aki csatlakozik a projekthez jutalomban részesül, és adatbázis létrehozása, vagyis a felhasználók adatai köré felépülhet a marketing-stratégia.

Forrás: Hacker Noon

A tőzsdék sem maradnak ki belőle

A tavalyi évben több nagy kriptonév is tartott airdropot, júniusban a Stellar Lumens 16 milliárd darab XLM-et adott bitcoin tulajdonosoknak, augusztusban pedig az OmiseGo tartott egyet, melynek során bejelentették hogy az Ethereum hálózatán OMG tokeneket kap mindenki aki 0.1 ETH-t birtokol pénztárcájában. Jun Hasegawa, CEO a Coindesk-nek írt e-mailjében a figyelemfelkeltés mellett úgy vélte, “az Ethereum projektek airdropjának igazi értéke egy kriptogazdasági mechanizmus amely arra ösztönzi a a projekteket hogy összhangban legyenek a teljes Ethereum közösséggel.”

A kriptotőzsdék egy része mint például a Binance vagy a Bit-z is rendszeresen tartanak airdropokat vagy más néven giveawayeket, aminek feltétele az adott kriptóval való kereskedés és annak mértékétől függően minden résztvevő arányosan kap a jutalomfalatból. A Bit-z oldalán van egy szavazásos rendszer is, aminek során az adott startup felajánl egy meghatározott számú kriptopénzt és ha eléri a tőzsdei bejegyzéshez szükséges szavazatok számát és bekerül, akkor a tőzsde az összes szavazó között elosztja a kriptopénzt.

Raiblocks szavazás, 2017. decembere, forrás: Bit-z

Kérdés azonban, hogy a további szigorítások és tiltások mennyiben fogják az airdropokat befolyásolni. A Stream amerikai blokkláncos videó streaming platform jobbnak látta elhalasztani airdropját, mert attól tartanak, hogy az megsérti az értékpapírokat érintő jogi szabályozást. Lehet, hogy ez csak egy egyedüli eset lesz, de az is lehet, hogy tudnak valamit, vagyis hogy a következő tisztogatási hullám központja az airdrop lesz.