Itt az Ethereum nagy terve 2024-re

Az Ethereum alapítója közzétette 2024-re szóló ütemtervét, amely a skálázhatóság, a biztonság és a fenntarthatóság fejlesztésére összpontosít.

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin december 31-én jelentette be a 2024-es Ethereum tervet a közösségi médiában, és felvázolt több kulcsfontosságú kezdeményezést a platform fejlesztéséhez.

Továbbfejlesztett skálázhatóság

2022-ben az Ethereum jelentős változáson ment keresztül, amelyet „The Merge” néven ismerünk. Ekkor állt át a hálózat a proof-of-work rendszerről a proof-of-stake (PoS) konszenzusos mechanizmusra. Az átállás várhatóan csökkenti a platform energiafogyasztását, és megalapozza a jövőbeni fejlesztéseket.

A „The Surge”, az Ethereum ütemtervének kulcsfontosságú eleme, célja a hálózat skálázhatóságának növelése az adatok felosztásával. A blokklánc kisebb részekre osztásával az Ethereum növelni tudja majd a tranzakció feldolgozásának képességét és csökkenteni lehet a költségeket is. Ezzel kezelve lesz a blokklánc technológia egyik legsürgetőbb problémája.

Ez a fejlesztés várhatóan közelebb viszi az Ethereumot ahhoz, hogy elérje azt a célt, hogy több mint 100 000 tranzakciót dolgozzon fel másodpercenként.

Hálózat ésszerűsítés és jövőkutatás

A „The Scourge” és a „The Verge” mérföldkövek a hálózati biztonság és a felhasználói élmény fokozására összpontosít.

A Scourge célja a potenciális biztonsági sérülékenységek kezelése és a hálózat robusztusságának javítása. Ebbe beleértve a Miner Extractable Value (MEV), azaz a bányászok által kitermelhető érték és a likviditás által támasztott kihívások kezelését is.

Másrészt a Verge célja, hogy egyszerűsítse a felhasználói élményt, és továbbfejlesztett eszközöket biztosítson a fejlesztők számára. Ezáltal pedig elérhetőbbé és hatékonyabbá tesz majd az Ethereumot.

Az ütemterv tartalmazza a „The Purge” és a „The Splurge” fejlesztési mérföldköveket is.

A Purge, mely jelentése magyarul: tisztítás – magában foglalja az elavult kód eltávolítását a hálózat hatékonyságának és biztonságának javítása érdekében.

Eközben a Splurge befektetést jelent az Ethereum jövőjébe. Feltárja az olyan feltörekvő technológiákat valamint előmozdítja az innovációt az Ethereum ökoszisztémán belül.

Alapelvek

A Buterin hangsúlyozta, hogy az Ethereumnak újra kapcsolódnia kell az eredeti cypherpunk vízióhoz. Ide sorolja a decentralizált alkalmazásokat, a magánélet védelmét és a peer-to-peer kommunikációt is.

A cél az, hogy idővel még több cenzúraálló alkalmazása legyen lehető az Ethereum hálózatán.

Az Ethereum 2024-es ütemterve egy átfogó stratégiát tükröz a jelenlegi kihívások kezelésére és a blokklánc térben felmerülő lehetőségek kihasználására. A skálázhatóságra, biztonságra, fenntarthatóságra és alapelveinek hűségére összpontosítva az Ethereum készen áll arra, hogy megerősítse vezető pozícióját a digitális valuta ökoszisztémájában.