Itt az év legfurább áramlopása

Andalúziában a helyi Canal Málaga TV csatorna már 2017 óta áramkimaradásokkal küzdött. A csatorna mérnökei pedig sehogy se tudtak rájönni a probléma okára.

Annyira komollyá vált a helyzet, hogy felkértek egy független villamossági szakértőt, hogy vizsgálja ki a problémát, de az áramkimaradások még ezt követően is folytatódtak. Végül kihívták a rendőröket, aminek a kiberbűnözési osztálya rápillantott az áramellátásban fontos elzárt helységre is.

Meglepetésükre ott néhány fura eszközt találtak, amire a csatorna mérnökei a villamossági szakértő utasítására azt mondták, hogy “áramstabilizálók” és hogy soha, semmilyen esetben sem szabad kikapcsolni.

Ám ahogy közelebbről megvizsgálták az eszközöket, kiderült, hogy ezek a “stabilizálók” valójában videokártya bányászrigek. A rigeket pedig az adópénzből fenntartott Canal Málaga tévécsatorna villanyának megcsapolásával Ethereum (ETH) bányászatra használták.

A kép illusztráció

A biztonsági kamerák által rögzített felvételek elemzése után az is kiderült, a villamossági szakember 53 alkalommal kereste fel az elzárt területet.

A férfit még februárban ítélték el áramlopás miatt. A bíróság 3000 euró büntetés fizetésére kötelezte, aminek több mint a felét a tévécsatorna villanyszámláinak kifizetésére fordították. Mi a csavar a történetben? Mialatt a rigek futottak, a villamossági szakember 4846 euró értékű ETH tokent bányászott.

Nem az első alkalom

Az emberi leleményessége határtalan, ha egy kis extra bevételről van szó. Egy holland testvérpár például 2014 óta csapolta a helyi áramszolgáltatót és ez idő alatt közel 200 ezer euró bitcoint sikerült kibányászniuk. Az ukrán állami vasúttársaság néhány dolgozója szintén a kriptovaluta bányászatban látta az extra jövedelemszerzés módját, természetesen az állami vállalat kárára. Egy másik meglehetősen fura eset Kínában történt, ahol már a nagymamákat is megcsapta a Bitcoin-láz.

(Forrás: Xataka)