Már az Ukrán Vasutak alkalmazottai is kriptovalutát bányásznak (illegálisan)

Az Ukrán Vasutak alkalmazottait a munkahelyükön kapták kriptovaluta bányászatán a társaság villamos energiáját bitcoin generálásra használva.

Az állami tulajdonban lévő Ukrán Vasutak még múlt hét pénteken jelentette, hogy a biztonsági osztálya és a rendőrök a lvivi fióktelepén egy bitcoin bányászfarmot kapcsoltak le. A jelentés szerint az áramlopás miatt a társaság 12.5 millió forintnyi ukrán hrivnyát bukott. Oleg Nazaruk, a vasút gazdasági és információbiztonsági osztályának igazgatója a közleményben így reagált:

“A fióktelep helyszínének ellenőrzése során több mint 100 számítógépes berendezést azonosítottak, amelyek bitcoinokat generáltak. A fent említett berendezéseket az Ukrán Vasutak villamosenergia-hálózatához csatlakoztatták. Az év eleje óta becsült veszteségek összege 1 millió UAH [~12 500 000 HUF]” – nyilatkozta Nazaruk.

A közlemény hozzáteszi, a kriptovaluta bányászat és azok forgalmazása Ukrajnában a jegybanki törvények értelmében tilos.

Ez ugyanakkor nem sokakat tántorít el attól, hogy kriptovalutát bányásszon az állam terhére vagy otthonában. Az országban már három éve ígérnek egy átfogó kriptovaluta szabályozást és a múlt évben megválasztott új kormány regnálása idején kezdett felgyorsulni az e téren tett erőfeszítések. Legutóbb a Binance-ről röppent fel a hír, hogy segíti Ukrajnát az iparág szabályainak kidolgozásában.