Itt az új Bitcoin NFT szabvány: jön az SRC-20

Eljött a Bitcoin Stamps (Bitcoin bélyegek) ideje? Az új Bitcoin NFT szabvány kihívja a lassan kilencmillió NFT-nél járó Ordinals protokollt, ráadásul a BRC-20 után elhozza az SRC-20 szabványt is.

Az Ordinals feliratokra és a BRC-20 gazdaságra nagy figyelem irányul az utóbbi időben, friss kihívója, a Bitcoin Stamps viszont még viszonylag ismeretlen a nagyközönség előtt. A RareStamp adataiból látható, hogy a technológia a mai napon átlépte az 50 ezer kibocsátott bélyeget.

A legnépszerűbb bélyeggyűjtemények nevei ismerősen hangozhatnak, pár újszerű koncepció mellett megjelentek a más blokkláncokon már felkapott nevek újragondolása is: a Pixel Gods, a 3GGS, az Eternai Rare, a Stamp Punks, a Stamp Wizards, a Stamp Pepes, a Stamp Pepes Not és a Classic Arcade számítanak egyelőre a “húzóneveknek.” A technológia egyelőre erősen kezdetleges, legfőképpen a RareStamp oldalán lehet kereskedni, illetve a bélyegekkel párhuzamosan megjelent az új SRC-20 token szabvány is, ami a BRC-20-hoz hasonlóan az NFT-k kibocsátásáért, jellemzőik meghatározásért, és a kereskedés funkcióinak kezeléséért felelős.

A másik nagyobb Bitcoin Stamps gyűjtőoldal a StampChain, ami így fogalmaz a technológiáról, és annak kezdetlegességéről: “Az SRC-20 egy teljesen új protokoll a Bitcoin Stamps-hez. Keményen dolgozunk az indexelő eszközök kiépítésén és a piacterekkel való partnerség kialakításán, azonban még korai stádiumban vagyunk, ezért egyelőre ezeket a tokeneket nem fogod látni a tárcádban.”

Az említett oldalak érmekibocsátó funkcióval is rendelkeznek, és egyéb segédeszközöket is biztosítanak az új NFT-k és érmék kibocsátására. Az elérhető statisztikák szerint jelenleg több mint 300 SRC-20 érme elérhető. Az SRC-20 tokenek között olyan nevek találhatók, mint a “kevin”, a “stamp”, a “pepe”, a “bobo”, a “shib”, a “punks” és a “rare”.

Az SRC-20 gazdaság piaci értékéről egyelőre nem állnak rendelkezésre megbízható adatok, de a jóval fejlettebb BRC-20 gazdaság már elérte a közel félmilliárd dollárt. A BRC-20 és az SRC-20 mellett a Dogecoin hálózat is előállt a saját nagyon hasonló szabványával, mely a DRC-20 nevet kapta. A kellően kockázattűrő NFT kereskedők elkezdhetik megtenni a tétjeiket, mert valami egészen biztosan készülődik ezen a piacon is.