Minden statisztika azt mutatja, hogy megőrülnek az emberek a Bitcoin NFT-kért

2023 nagy őrülete a bitcoin láncán egyértelműen az Ordinalson keresztül létrehozott Bitcoin NFT-k körül alakult ki. Az még mindig vita tárgya, hogy érdemes és szabad-e a bitcoin láncán NFT-ket vésni a satoshikba, és sokak szerint ez csak rövid fellángolás lesz. Akárhogy is van, az látható, hogy az érdeklődés óriási a bitcoin lánc új lehetősége iránt. A bitcoin mempoolokban látható függő tranzakciók mennyisége egyértelmű jele az őrületnek.

Néhány adat, ami alátámasztja a Bitcoin NFT-k népszerűségét

A jelenlegi, még mindig medvepiacnak nevezhető piaci helyzetben a függő tranzakciók szintje elég alacsony volt a mempoolokban, főleg ha mondjuk a 2021-es bikapiachoz hasonlítjuk. Az látható a következő kis diagramon, hogy amióta beindultak az NFT vésések a satoshikba, azóta a meg nem erősített tranzakciók mennyisége is megugrott a mempoolokban.

A vésési tranzakciók mérete köztudottan hatalmas és ebből következik az is, hogy a blokkok mérete is mutatja az őrületet. Általában a normál időkben egy bitcoin blokk mérete nem volt több másfél megabyte-nál. A Bitcoin NFT-k megjelenése óta viszont bőven felugrottak 2-3 MB közé a méretek. Volt olyan blokk, ami súrolta a 4 megabyte-ot is.

Ha a Google kereséseket nézzük meg a következő diagram szerint, akkor az látható, hogy a Bitcoin Ordinals kulcsszavakra történő keresések száma brutálisan megugrott kvázi a nulláról. Az is látható, hogy a kritikákkal ellentétben nem csak a leggazdagabb, fejlett országokból érkezik a legtöbb keresés. Hanem mondjuk Csehországból, Portugáliából és Szingapúrból.

A blokkokba foglalt tranzakciók típusa is jól mutatja a bevésési őrületet 2023-ban. A Riot Blockchain adatai szerint amióta beütött az Ordinals iránt az érdeklődés, azóta a blokkokba foglalt tranzakciók több mint fele NFT-ket tartalmaz. Ahogy a grafikonon látható, ez az arány folyamatosan növekedett egyetlen hét alatt.

És a közösségi élet is felpörgött a szatosiba vésett digitális alkotások körül. Hiszen ahogy egy újabb grafikon mutatja tökéletesen, a kapcsolódó Discord csoportok száma és mérete is jelentősen megugrott. Szóval az egyértelmű, hogy óriási az érdeklődés. Viszont az már egyáltalán nem az, hogy ez a trend meddig fog folytatódni. Simán lehet, hogy a következő 1-2 hónapban ki is fog futni, de az is lehet, hogy hosszútávon ott marad a blokkokban rengeteg szatosiba vésett alkotás.