Itt az új Twitter? Megvolt az első műholdas blokklánc üzenet

A Blockstream műholdjairól már írtunk korábban, melyeket azért állítottak föld körüli pályára, hogy internet és mobiljel nélkül lehessen bitcoin tranzakciókat végrehajtani és kommunikálni. Január 24-én, egy hónappal az indulás után egy névtelen felhasználó sikeresen közvetített egy üzenetet a Bitcoin blokkláncára a Blockstream műholdas rendszerét használva.

A Blockstream egyelőre még nem jött ki hivatalos közleménnyel, de a Twitter felhasználó grubles (aki a műholdas blokklánc üzeneteket elsőként felfedezte) fiókja hitelesnek tűnik.

A cég műholdjai a Föld felszínének kétharmadát fedik le és a célja, hogy a Bitcoin blokkláncát mindenki számára elérhetővé tegyék úgy, hogy csak egy bitcoin tárcával kell rendelkezni.

A grubles által felfedezett műholdas blokklánc üzenetek a Bitcoin hagyományait követve névtelenek voltak.

“Mintha a Szárnyas Fejvadászból lépett volna elő,” kommentálta.

Az üzenet inkább hasonlít egy naplóra, amire azért volt szükség, hogy a névtelen user elérje az 1 KB fájlméretet. Magát az üzenetküldő, mint posztszovjet állambeli fejlesztő jellemzi.

“…építem az első Raspberry Pi Lightning csomópontomat és műholdról sugárzom az üzeneteim, még mindig nagyon szürreálisnak hangzik,” írja a naplójába.

“Az az álmom, hogy felhalmozzak 1 BTC-t és szerintem az több mint elegendő lesz a jövőre nézve.”

A fejlesztő itt kihangsúlyozta, jó néven veszi a támogatást, de bitcoin címet nem mellékelt a műholdas üzeneteibe.

A Blockstream CEO Adam Back szerint az első műholdról sugárzott bitcoin üzenettel történelmet írtak.

A vállalat még 2018 elején jelentette be műholdas terveit, de a szatellit hálózat utolsó egységei decemberre kerültek föld körüli pályára. Az üzenetküldés pedig az e hónapban kiadott API révén vált elérhetővé.

A jelenleg még béta állapotban leledző projekt a Lightning hálózat tesztnetjét használja a díjak fizetésére, ami azt jelenti, valós bitcoin díjakat még nem számoltak fel az üzenetekért. A cég közleménye szerint a Blockstream a sikeres tesztidőszak után fogja az API-t a mainnetre is kiadni.

“Nincs másra szükség, mint egy műholdas antennára (a tévé parabolája megfelel), néhány olcsó alkatrész és egy számítógép,” áll a vállalat útmutatójában.

“Az adásokat bárhol lehet teljesen ingyen az egyik geoszinkron műhold hatósugarában.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük