Izrael jó úton halad az Ethereumon alapuló digitális sékel tervezésében

Az izraeli bank nemrégiben elindított egy digitális valuta kísérleti programot, amelynek célja, hogy létrehozza a központi bank digitális valutáját az Ethereum blokkláncon alapulva.

Izrael a CBDC-t veszi célba

Számos vezető nemzet, beleértve Kínát, Japánt, Franciaországot, Svédországot és másokat, már évek óta dolgoznak saját nemzeti valutájuk digitális változatának kifejlesztésén. Az izraeli központi bank is csatlakozik ezekhez az országokhoz, és már a CBDC kibocsátásának kezdeti szakaszában jár.

“Az Ethereum technológiával végeztünk egy próbát, nem azért, mert úgy gondoljuk, hogy feltétlenül ezt a technológiát fogjuk alkalmazni. Azért választottuk, mert ez egy olyan technológia, amellyel bepiszkolhattuk a kezünket, hogy megértsük az előnyeit és hátrányait.”-magyarázta Yoav Soffer, az izraeli bank CBDC projektmenedzsere.

A bank olyan csapatokat hozott létre, amelyek az Ethereum blokkláncon alapuló kísérleti környezetet teremtettek meg, és kibocsátottak egy CBDC-ket képviselő tokent is. Ezt követően digitális pénztárcákat tervezetek, amelyekből a csapattagok képzeletbeli digitális sékeleket cserélhettek egymással a bankon belül. Érdemes megjegyezni, hogy Ausztrália, Hongkong és Thaiföld ugyanezt a módszert alkalmazta CBDC-projektjeiben. Továbbá Izrael megvizsgálta a jogi, gazdasági és technológiai szempontokat is ezzel kapcsolatban.

„A banknál a projekteknek általában van kezdő és befejező időpontja. Tudod, hogy mikor érnek véget, és mit kell elérned a projekt során. Azonban ennél a projektnél nem tudjuk, hogy mikor fog befejeződni.”-jelentette ki Soffer, utalva arra, hogy összetettsége miatt nehéz megállapítani a tesztelési projekt végét.

A kihívások

A COVID-19 járvány idején a digitális fizetési módok egyre nagyobb teret hódítottak Izraelben. Így a CBDC kibocsátása olyan ötletnek tűnik, amely illeszkedhet a társadalom ezen új szokásaihoz. Ennek ellenére az országnak számos kihívással kell szembenéznie.

Először is a bank nem biztos abban, hogy meg tudja tervezni a sékel olyan digitális változatát, amely a helyi lakosság minden igényét ki tudja szolgálni. Ráadásul úgy tűnik, hogy egy ilyen termék infrastruktúrája nem áll készen arra, hogy hosszú távon fennmaradjon.

Izrael vezető pénzintézetének például rendelkeznie kell egy megoldással vészhelyzet vagy a hálózat összeomlása esetén, hogy az emberek akár offline is el tudják intézni tranzakciókat. A központi banknak olyan CBDC-vel is elő kell állnia, amely más fizetési módokkal tartani tudja a versenyt. Ellenkező esetben az izraeliek egyszerűen más hagyományos módszerekkel is rendezhetik napi tranzakciókat.

Másrészt a legjelentősebb kihívást az jelenti, hogy a készpénzt használó embereket hogyan lehetne rávenni arra, hogy áttérjenek a digitális fizetésekre. A hátulütője a dolognak, hogy a digitális sékel alkalmazása a kormány szoros megfigyelése alatt állna, ami a magánéletet fenyegetné.