Izrael megakadályozná, hogy palesztin terrorszervezetek kriptókhoz jussanak

A fennálló és egyre csak súlyosbodó konfliktus Izrael és Palesztina között rendkívüli módon megnehezíti a lakosok mindennapi életét. Olyannyira, hogy a palesztinok általános pénzügyeiket sem tudják megfelelőképpen elintézni, az országba érkező támogatások folyósításáról már nem is beszélve.

Éppen ezért lettek az utóbbi időben olyan népszerűek a kriptovaluták a civilek között. Sőt, a palesztin kormány még azt is fontolgatja, hogy saját digitális fizetőeszközt bocsásson ki. Azonban, a közembereken kívül sajnos egyéb szervezetek is előszeretettel alkalmazzák a kriptovalutákat tranzakcióik lebonyolítására. Ezek közé tartozik a Hamász katonai csoport is, amely jelen pillanatban uralja a Gázai övezetet.

Nem éppen nemeslelkű felajánlások

Újfent a Hamász feltűnően sok támogatáshoz jut kriptovalutákon keresztül, amelyeket természetesen fegyverarzenáljuk és felszerelésük bővítésére használnak fel. Ez ellen szeretne minél erőteljesebben és hatékonyabban fellépni Izrael, ezzel is visszaszorítva az alakulat kártékony tevékenységét. Ennek okán az izraeli kormány lefoglalási végzést adott ki azokra a fiókokra, amelyek nagy valószínűséggel kapcsolatban vannak a terrorszervezettel.

Az összeköttetésben álló fiókok többek között Bitcoinhoz, Dogecoin-hoz és Tether-hez is több ízben hozzájutottak. Furcsa lehet elképzelni, hogy a Dogecoin, amely megannyi mém és poén alapja, pont a világ egyik legveszedelmesebb radikális katonai alakulatának az egyik preferált fizetőeszköze.

Izrael kemény kézzel fogja a gyeplőt

Az izraeli kormány Honvédelmi Minisztériuma a mai nap folyamán hivatalos lépést tett a 84, feltehetőleg a Hamász irányítása alá tartozó kriptofiók ellen, s azok minél előbbi elkobzását indítványozta. Az Elliptic blokklánc-elemző vállalat becslései szerint eddig több, mint 7,7 millió dollárnyi kriptovaluta került átutalásra ezekre a címekre. Továbbá azt is megállapították, hogy a legtöbb felhasználó az Al-Qassam Brigades tulajdonába tartozik, amely a Hamász harci osztaga.

Ebből az összegből körülbelül 40 000 dollár volt Dogecoin, amely mostanában jelentősen nagy népszerűségnek örvend világszerte. Nagyságban ezt követi a Bitcoin, amelyből nagyjából 3,3 millió dollárnyi lett átutalva a szóban forgó tárcákra. A legnagyobb tételben pedig a Tether stabilcoinból kaptak a fiókok, amelynek summája megközelítőleg 4,1 millió dollárra rúg. Az illetékes felek minden bizonnyal értenek a dolgukhoz, mivel a Tether értéke szinte teljesen állandó és az amerikai dollárhoz van rögzítve, illetve nem ingadozik úgy, mint például a Bitcoin vagy a Doge.

A legutóbbi Izraellel való összecsapását követően a Hamász módfelett sok pénzbeli adományt kapott különféle forrásokból. Magától értetődően a terroristaszervezet ki van rekesztve a globális pénzügyi rendszerből, s emiatt kiskapukat kell találnia ügyletei véghezviteléhez. Ennélfogva a decentralizált kriptovaluták által történő adományozások a lehető legjobb eljárások a Hamász esetében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük