Izrael titkosszolgálata kriptoszakértőre feni a fogát

Frissen napvilágot látott jelentések alapján Izrael nemzeti hírszerző titkosszolgálata, a Moszad, kriptovaluta-szakértők és pénzügyi technológiában jártas specialisták szolgáltatásait szeretné igénybe venni. 

A helyi médiumok értesülései szerint a Moszad valósággal vadászik a számukra megfelelő pénzügyi szakemberekre. Az indok feltételezhetően az, hogy segítségükkel megbízható módon használhassák a kriptovalutákat s névtelenül vásárolhassanak felszereléseket, illetve fizessék ügynökeiket.

A hírfoszlányról augusztus 8-án, az az tegnap, számolt be Izrael vezető hírközlő portálja, az Ynet. Emellett pedig ez az első alkalom, hogy a szervezet nyíltan keres olyan személyeket, akik a kriptovilág tanulmányozására specializálódtak.

A Moszad bitcoint szeretne használni fizetőeszközként?

A titkosszolgálat feladatkörébe tartozik a hírszerzés, a titkos bevetések végrehajtása és a terrorizmus visszaszorítása is Izraelben. Ebből kifolyólag a kriptovaluták alkalmazása valóban észszerű döntésnek bizonyul számukra.

A munkaköri leírás alapján az intézet egy olyan egyén jelentkezését várja, aki technológiai vezetőként munkálkodna a digitális eszközök és a pénzügyi technológia labirintusaiban. A pozíció magába foglalja az ágazat irányítását, ellenőrzését, a meglévő rendszerek felülvizsgálatát és fejlesztését. A poszt elnyeréséhez pedig minimum 3 év gyakorlattal kell rendelkeznie a pályázónak, máskülönben jelentkezése esélytelen.

Ezenkívül más tisztségek is betöltésre várakoznak, ilyen például az üzleti tanácsadó pozíciója is, amely csordultig tele van kihívásokkal. Éppen ezért, egy dinamikus és fáradhatatlan személy lenne az ideális munkaerő.

Az egész topik lassacskán már egy James Bond film kulisszáira kezd hajazni, holott itt még közel sincs vége a keresett szakemberek listájának. Mivelhogy egy kiberkutató is hiányzik a csapatból, aki a kamera rendszerek területén produkálna majd nem mindennapi teljesítményt.

Mossad

Azonban a kriptovaluták anonim úton való használata éppen az a tevékenység, amit a világ legtöbb országa -főleg az Amerikai Egyesült Államok- megpróbál a lehető leginkább elfojtani. Ehhez képest Izraelnek pont az ellenkező a célja.

A Bitcoin, amelynek a hétvégén újra sikerült elérnie a 45 000 dolláros árfolyamot, nem lenne alkalmas a feladatra. Legalábbis egymagában semmiképp sem, kivéve ha más szolgáltatásokkal együtt használnák. A Monero (XMR) viszont testhezállóbb megoldás lenne, mivel minden kívánt jellemző megtalálható blokkláncában. Természetesen a titkosszolgálat semmiféle konkrét információt nem tett közé arra vonatkozólag, hogy milyen ügyletek lebonyolítására szeretnék majd alkalmazni a kriptókat Izraelben.

Izrael vs. Hamász

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Izrael Honvédelmi Minisztériuma 84 kriptocím lefoglalását rendelte el azon okból, hogy a Hamász terrorszervezettel álltak kapcsolatban.

A vizsgálatok pedig kimutatták, hogy a palesztin katonai csoport számtalan kriptovalutát hasznosított saját céljaira – ilyen például a BTC, az Ethereum, a Tether vagy a Dogecoin is. Összesen pedig több, mint 7,7 millió dollárnyi kriptó került átutalásra a szóban forgó fiókokra.

Forrás: cryptopotato.com