Izrael több mint 100, a Hamászhoz köthető Binance fiókot zároltatott

Izrael komoly digitális szankciókat vezetett be a Hamász terrorszervezet ellen s ezek alól a Binance kriptotőzsde sem mentesül. A palesztin-izraeli konfliktus egyre nagyobb méreteket ölt, így a helyi kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy pontot tegyen az ügy végére.

Amint arról már nemrégiben beszámoltunk, az izraeli hatósági szervek lefoglaltak olyan kriptotárcákat, amelyek nagy valószínűséggel a Hamászhoz tartoznak. Tudniillik, a palesztin iszlamista szervezet a nemzetközi szankciók megkerüléséhez, illetve adományok és támogatások gyűjtéséhez többek között a kriptovaluták használatához folyamodott.

Mindez arra késztette Izrael kormányát, hogy befagyasszon jónéhány fiókot és elkobozzon több millió dollárnyi eszközt az országot ért támadások következtében.

A Financial Times brit napilap jelentése szerint a Hamász október 7-i offenzívája óta több mint 100 olyan Binance fiók került felfüggesztésre, ami feltételezhetően a Hamászhoz köthető. A hatóságok ezenkívül körülbelül 200 másik fiók esetében kértek további információkat a kereskedési platformtól.

Nemzetközileg próbálnak felszámolni a Hamásszal

A fiókok befagyasztása egy széleskörű globális kezdeményezés részét képezi, amelynek célja, hogy felügyelje a digitális valuták kezelését és meggátolja az illegális célokra történő felhasználásukat. A kriptók, decentralizált mivoltuk és az anonimitás lehetősége okán a terrorcsoportok közkedvelt eszközeivé váltak.

A Binance hivatalos közleményében megerősítette, hogy eleget tesz Izrael kéréseinek és tartja magát a kiszabott szankciókhoz. A vállalat felfedte azt is, hogy “blokkolt számos fiókot”, de konkrét számot ez idáig nem közöltek.

„Háborús időkben a kriptovaluták jelentős problémát jelentenek a terrorizmus finanszírozása miatt. Rendkívüli módon megnövekedett az efféle ügyletek száma a támadás óta”, nyilatkozta Tom Aleksandrovich, a Nemzeti Kiberügyi Igazgatóság (Israel National Cyber Directorate – INCD) ügyvezető igazgatója.

Bennfentes beszámolók alapján október 7-e óta nagyjából 150 adománygyűjtő kampány indult a Hamász és egyéb terrorszervezetek pénzügyi támogatására. Ennek eredményeképp az izraeli rendőrség a múlt hét folyamán egy közösségi média posztban jelentette be, hogy több fiókot is zárolt a Hamászhoz való kötődése miatt.

A Tether stabilcoin kibocsátó is hírül adta, hogy az utóbbi időben 32 fiókot vett zár alá. Összesen 873 118 dollárnyi eszközt koboztak el, Izraelben és Ukrajnában folytatott törvénybe ütköző tevékenységek vonatkozásában.