Az izraeli rendőrség elkezdte lefoglalni a Hamászhoz köthető tárcákat

Egy izraeli sajtóorgánum jelentette meg először a hírt, miszerint az izraeli rendőrség kiberbűnözés elleni részlege az izraeli Védelmi Minisztériummal és több kriptotőzsdével együttműködve lefoglalt kriptoeszközöket tárcákból. A különböző tőzsdéken regisztrált fiókokhoz tartozó tárcákat a Hamász használta adományok és támogatások gyűjtésére. A megfogalmazás persze nem tökéletes, hiszen ez nem tényleges lefoglalás. A rendőrségnek nincsenek meg a kulcsai a Hamász által használt tárcákhoz.

A kriptotőzsdék szorosan együttműködnek a hatóságokkal

Azt a hatóságok és a tőzsdék meg tudják valósítani, hogy ne lehessen a tárcákban lévő coinokat felhasználni, bár még ott fognak maradni. A terv hosszútávon azonban az, hogy az izraeli pénzügyminisztériumhoz kerüljön a kriptovaluta. A sebesség nagyon fontos, hiszen a Hamász az Izrael elleni támadása után a közösségi médiában támogatásokat kért kriptoban. Az izraeli rendőrség viszont igyekszik azonosítani az összes megadott fiókot és tárcát, majd utána a tőzsdék segítségével zárolni azokat. Így a vége gyakorlatilag az lesz a történetnek, hogy aki a Hamásznak küld pénzt, az valójában Izraelt támogatja. Azt tudjuk, hogy a Binance együttműködött az izraeli hatóságokkal és befagyasztotta az érintett pénzeszközöket.

Az viszont még nem ismert, hogy ezeket át is mozgatta-e az izraeli hatóságokhoz. A Binance vonatkozásában már évek óta hallani olyan vádakat, hogy egyes hatóságok szerint a platform lehetővé tesz a különféle bűnszervezeteknek a források ily módon való begyűjtését. Az, hogy most a tőzsde ilyen gyorsan és azonnal segített a hatóságoknak, mindenképpen pozitív. Azt fontos kiemelni, hogy nem a palesztinok tárcáit fagyasztották be általánosságban, hanem csak azokat, amelyek a Hamászhoz köthetőek. Közben Izrael részére is indult kriptos gyűjtés, de nem specifikusan a kormány, hanem a háborúval érintett civilek megsegítségére. Egy helyi Web3 közösség indította el a gyűjtést, amely rövid idő alatt több ezer dollárt hozott össze.