Bankot perel egy befektető, mert nem írják jóvá a kriptopénz kereskedésből származó BEVALLOTT nyereségét

Egy magát megnevezni nem kívánó izraeli befektető 22.5 millió dollár értékben pereli a Hapoalim izraeli bankot mert az nem volt hajlandó jóváírni a számláján a bitcoin kereskedésből származó árfolyamnyereséget. 

Csoportos pert indított egy ismeretlen izraeli befektető a Hapoalim bank ellen és a beadványban felhívták rá a figyelmet, hogy terveik között szerepel további bankok bíróságra vitele is, amelyek nem hajlandóak jóváírni az árfolyamnyereségből származó összegeket.

A legtöbb izraeli bank anti-kriptopénz politikát folytat, szeretnék minél jobban megúszni a vizsgálatokat, ezért inkább teljesen elutasítják a kriptopénzzel foglalkozó cégeket és magánszemélyeket.

A beadványt készítő ügyvéd szerint azonban nem lehet csak ez alapján szelektálni az ügyfelek között.

“A bankoknak törvényi kötelessége befogadni a pénzösszegeket az ügyfelektől. Természetesen ellenőrizhetik az ügyfeleiket, hogy milyen forrásból származik a pénz. Azonban ezek a bankok egyáltalán nem csinálnak semmit. Nem kérnek további dokumentációt, egyszerűen csak visszafordítják a bejövő tételeket.”

A pert indító befektető ugyanis tételesen el tudott számolni minden egyes bitcoinjáról, hogy mikor és milyen árfolyamon adta-vette, a bank mégsem volt hajlandó a számláján jóváírni a kriptopénz tőzsdéről érkező összegeket. Sőt, a befektető az éves adóbevallásában be is vallotta az árfolyamnyereséget, mivel azonban pénz nem érkezett számlájára, a nyereségadót nem tudta befizetni, így az adóhatóság lefoglalta a bankszámláit adóhátralék miatt.

Csak Izraelben több, mint 70 ezer bitcoin befektetőt érinthet az ügy, akik a bankukkal hasonló csatákat vívnak, miközben ezeknek az ügyfeleknek a 99%-a hétköznapi ember, akik teljesen legális tevékenységből szeretnének profitot szerezni, sőt még adózni is, mégsem tudják ezt megtenni.