Lekapcsoltak két izraeli hackert adathalászatért és kriptotőzsde hackelésért

Az izraeli rendőrség kiberbűnözési egysége letartóztatott egy testvérpárt, Eli és Assaf Gigit, akik állítólag több éven keresztül adathalászatból éltek, illetve ők állnak a 2016-os Bitfinex hack mögött is. A hírt az izraeli hírcsatorna Ynet közölte, ami szerint a hackerek az évek alatt mintegy 29 milliárd forint értékű kriptopénzt loptak el.

A 2016-os Bitfinex kriptotőzsde lopás során 119 756 bitcoint lovasítottak meg és a kriptovaluta történelem második legnagyobb hackjének számít a 2014-es Mt. Gox után.

A hónap elején a Bitfinex tőzsde lopott bitcoinjai 3 év után a hack után újra megmozdultak és az elkövetők elkezdték új bitcoin címekre utalni a vagyont.

Az izraeli bűnügyi hírportál Posta az ügy kapcsán arról számolt be, hogy a világ jelentősebb kiberbűnözői hatóságai egységesen próbálják felderíteni az ellopott/mozgásban lévő forrásokat. Még februárban jelentette a Bitfinex, hogy az ellopott bitcoin egy apró szelete, 27 BTC, visszakerült a számlájukra miután az USA kormánya átadta azt.

Lekapcsoltak két izraeli hackert adathalászatért és kriptotőzsde hackelésért

A Gigi testvérek, a 31 éves Eli és a 21 éves Assaf, állítólag az adathalászat terén is jól kiismerték magukat. A kriptotőzsde honlapokat imitáló adathalász üzletükre Telegrammról és a Redditről csaltak be áldozatokat. Az adathalász álkriptotőzsde oldalakkal bejelentkezési és tárcainformációkat gyűjtöttek és ez után kiszifonozták a legális kriptotőzsdékről az áldozatok vagyonait.

A rendőrség állítása szerint a testvérpár más taktikát is használt, mint például tárcakezelő szoftverekben elhelyezett linkeket, amik letöltés után leszívták a felhasználó tárcáit.

A testvérpárnál tartott razzia során két luxusautó mellett jelentős kriptovaluta vagyont is találtak. Eli Gigi korábban az izraeli hadseregnél dolgozott, mint informatikai szakértő, egy Reddit felhasználó szerint feltételezhetően a 8200-as egységnél, mely számítógépes vírusok fejlesztésére (Stuxnet), hackelésre, kémkedésére és létrehozására specializálódott egység. Az egység alkalmazottainak többsége jelenleg a Google, Microsoft és Coinbase cégeknél dolgozik.

Kövess minket Facebookon és Instagramon is. Értesülj első kézből a friss kriptós hírekről!