Jack Dorsey most a bitcoin bányászat demokratizálását tűzte ki célul

A Twitter vezérigazgatói állását nemrég elengedő Jack Dorsey most már egy ideje a Square helyett már Block nevet viselő, főleg digitális fizetéseket kezelő cégére fókuszál. A legújabb bejelentése szerint a cége egy nyíltforrású bitcoin bányászati rendszeren dolgozik. A bejelentésében további részletekért a cégének hardveres részlegét vezető Thomas Templetont hivatkozta meg. Ő volt az, aki tweetek sorozatában leírta, hogy mire kell az új rendszertől számítani. A fő cél, hogy a bitcoin bányászatot még hatékonyabbá és elérhetővé tegyék.

A Block bitcoin bányászati projektje még csak tervezési szakaszban jár

Ahogy Templeton írta, a bitcoin bányászat elérhetőbbé tétele nem csak azt jelenti, hogy több bitcoint lehet majd létrehozni. Mert a bányászat bőven túlmutat az új bitcoinok “bányászatán”. A Block szerint kezdeményezésük egy teljesen decentralizált és mindenféle engedélyektől függetlenül jövő felé mutat. Az új rendszer a bitcoinbányászat három területén kíván fejleszteni: az elérhetőségen, a megbízhatóságon és a teljesítményen. Azaz jóval egyszerűbb legyen bányászgépeket vásárolni, ráadásul ezek a gépek még megbízhatóbbak legyenek. És hát természetesen nagyobb teljesítményük legyen kevesebb energiafogyasztással.

Twitter Block

Ugye napjaink bányászgépeivel az energiafogyasztás mellett még komoly gondot jelent a meleg és a por, valamint az, hogy sok esetben akár naponta is újra kell őket indítani. És akkor még zajosak is, szóval otthon nem mindig annyira könnyű bányászni. Dorsey még októberben is arról írt, hogy jelenleg a bitcoin bányászat nem elérhető mindenki számára. A Block célja, hogy a jövőben a bitcoin bányászatba való beszállás annyi legyen csak, hogy valaki vesz egy gépet, bedugja és már megy is. Azokon a helyeken pedig, ahol egyébként az energia jelentős része megújuló és környezetbarát, ezek a kezdeményezések biztosan komoly támogatásra számíthatnak. Azt mondjuk még nem tudni, hogy mikor lesz a Block rendszeréből valami, hiszen még mindig csak tervezési és kutatási fázisban járnak. Rengeteg a nyitott pozíció is a cégnél a projekttel kapcsolatban.