Lemond a Twitter vezérigazgatói posztjáról a bitcoinhívő Jack Dorsey

Jack Dorsey, bitcoin evangelista lemond a Twitter vezérigazgatói posztjáról – írta a CNBC egy névtelen forrásra hivatkozva.

Dorsey a közösségi médiavállalat társalapítója volt 2006-ban, a mikroblogging-mozgalom élharcosa. 2010-ben egy időre elvonult és szüneteltette a Twitteren élén betöltött szerepét, hogy más vállalkozásokra koncentrálhasson. Dorsey 2015-ben tért vissza a vállalat vezérigazgatójaként, leváltva Dick Costolo üzletembert, aki 2010 és 2015 között volt a Twitter vezérigazgatója.

2020 márciusában az Elliott Management alapítója, Paul Singer megpróbálta leváltani, de kísérlete kudarcba fulladt.

A közösségi média vezéralakja a bitcoin szószólója lett

Dorsey a vezető kriptovaluta, a bitcoin egyik leglelkesebb támogatójaként ismert. Twitteres biojában csak egy szó szerepel: #Bitcoin.

Dorsey felügyelete alatt a közösségi médiaplatform bevezette a Lighting Network által működtetett bitcoin borravaló szolgáltatást. De nem ez az egyetlen vezérigazgatói állás, amit Dorsey betölt. Ő áll a Square nevű fizetési vállalat élén is, amelynek üzleti tevékenysége nagyban támaszkodik a világ vezető kriptopénzére.

A hónap elején a Square kiadott egy decentralizált bitcoin-tőzsde protokollt, miután a Blockstream blokklánc vállalattal együttműködve napelemes bányászprojektet indított.

A Cash App 2018 harmadik negyedévében 1,82 milliárd dollár értékű bitcoin-bevételt generált. Júliusban Dorsey azt mondta, hogy hajlandó lenne elhagyni mindkét vállalatát, hogy teljes mértékben a bitcoinra koncentrálhasson, hát most úgy tűnik eljött az idő. Akkor úgy fogalmazott:

“Ha nem a Square-nél vagy a Twitternél lennék, akkor a bitcoinnal foglalkoznék. Ha a bitcoinnak több segítségre lenne szüksége, mint a Square-nek és a Twitternek, otthagynám őket a bitcoinért. De úgy gondolom, hogy mindkét vállalatnak megvan a maga szerepe, és bármi, amit vállalatként tehetünk azért, hogy segítsünk megtalálni a megfelelő metszéspontot a vállalati narratíva és a közösségi nyílt narratíva között, az a legjobb.”

Az még nem világos, hogy ki lesz a Twitter élén Dorsey után, akit a részvényesek nemrég nyíltan kritizáltak a két vállalat közötti zsonglőrködés miatt.