Egy japán cég hatalmas összegű kötvényt bocsát ki további Bitcoin vásárlás céljából

A Bitcoin jelenlegi árfolyamán a Metaplanet összes Bitcoin tartaléka ezáltal 241 BTC-re nőne, amely körülbelül 15 millió dollárt ér.

A Metaplanet tervei

A tokiói székhelyű befektetési és tanácsadó cég 1 milliárd jen (6,26 millió dollár) értékű kötvényt készül kibocsátani, hogy pénzt gyűjtsön Bitcoin vásárlására. A cég június 24-i közleményében jelezte, hogy igazgatótanácsa jóváhagyta a lépést, és a Bitcoint „hosszú távú tartásra” szánják. Egy külön közleményben a cég közölte, hogy a kötvények éves kamatlába 0,5% lesz.

Részvényárfolyam és a Bitcoin piaci helyzete

A Google Finance adatai szerint a Metaplanet részvényei hétfőn 11,5%-kal emelkedtek, és 96 jenes (0,60 dolláros) áron zártak, ezzel folytatva az év eleje óta tartó több mint 500%-os növekedést. Eközben a Bitcoin árfolyama több mint 40 napos mélypontra süllyedt. Az elmúlt napokban 2,6%-kal csökkent, és jelenleg 62 733 dolláron áll, miután június elején majdnem elérte a 72 000 dollárt a CoinGecko adatai szerint.

Bitcoin vásárlási stratégia

Ha a Metaplanet ma vásárolna 1 milliárd jen értékben Bitcoint, akkor közel 100 BTC-vel, pontosabban 99,84 BTC-vel gyarapodna. Ez a vásárlás növelné jelenlegi kriptovaluta készletüket, amely június 11-én 141,07 BTC-re emelkedett, miután a Metaplanet 23,25 BTC-t szerzett be.

A vállalat először május közepén vásárolt 117 BTC-t, ezzel kifejezve, hogy pénzügyi stratégiájukban „Bitcoin-központú megközelítést” alkalmaznak, válaszul a Japánban tapasztalható tartós gazdasági nyomásokra.

A júniusi jelentésük szerint a Metaplanet átlagos vásárlási ára 10,28 millió jen, azaz 65 365 dollár volt Bitcoinonként. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi árfolyamon a cég befektetései veszteséget mutatnak.

Összehasonlítás más vállalatokkal

A Metaplanet Bitcoin vásárlása és az ezzel járó részvényárfolyam-emelkedés miatt egyesek az amerikai MicroStrategy-hez hasonlítják. Az Egyesült Államokban működő szoftvercég tartja a nyilvános társaságok közül a legtöbb Bitcoin-tartalék rekordját, 214 400 BTC-vel, amelynek hozzávetőleges értéke 13,4 milliárd dollár.